• Haberler
  • Ekonomi
  • Türkiye'ye 9 ayda kaynağı meçhul 13,4 milyar dolar girmiş

Türkiye'ye 9 ayda kaynağı meçhul 13,4 milyar dolar girmiş

Merkez Bankası verilerine göre Türkiye'ye 9 ayda 13 milyar 443 milyon dolar kaynağı meçhul para girişi oldu. Geçen yıla göre yüzde 52 artan esrarengiz para, cari açığın finansmanında kullanıldı. Yılın ilk 9 ayında yabancıların 6 milyar dolar düzeyinde hisse senedi ve borç senetleri satışı gerçekleştirdiği görüldü.

  • 1463

Cari işlemler hesabı, bu yılın eylül ayında 95 milyon dolar fazla verdi. Ancak 12 aylık cari işlemler hesabına bakıldığında 40,6 milyar dolar açık çıktı. Bu yılın ilk 9 aylık cari açığı ise 25,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Merkez Bankası'nın dün açıkladığı veriler Türkiye'ye kaynağı belirsiz para girişinin artarak devam ettiğini de ortaya koydu. Net hata ve noksan kalemi, ocak-eylül döneminde 13 milyar 443 milyon dolar olarak açıklandı. Bu rakam, geçen yılın aynı döneminde 8,9 milyar dolardı. Öte yandan portföy yatırımları kısmında Türkiye'nin fon girişi sağlama anlamında yaşadığı sıkıntılar da dikkat çekti. Süleyman Şah Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Macit, konuyla ilgili, “Portföy yatırımları anlamında Türkiye'nin fon girişi sağlamada ciddi sıkıntı yaşadığı görülüyor. Bu yılın ilk 9 ayında yabancıların net anlamda 6 milyar dolar düzeyinde bir hisse senedi ve borç senetleri satışı gerçekleştirdiği görülüyor.” yorumunu yaptı.

Merkez Bankası, eylül ayına ait cari işlemler hesabı verilerini dün açıkladı. Bir önceki yılın eylül ayında 2,4 milyar dolar açık veren cari işlemler hesabı, bu yılın aynı ayında 95 milyon dolar fazla verdi. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 40,6 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşti. Eylül ayında yaşanan gelişme ise dış ticaret açığındaki azalma ve hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerdeki cüzi artıştan kaynaklandı. Parasal olmayan altın kaleminde, bir önceki yılın eylül ayında 648 milyon ABD Doları net ithalat olurken bu yılın aynı ayında 520 milyon dolar net ihracat gerçekleşti. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 439 milyon dolar tutarında azalarak 2,9 milyar dolara geriledi. Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 71 milyon dolar artarak 852 milyon dolar oldu.

Süleyman Şah Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Macit, cari dengenin 2009 yılı Ekim ayından bu yana ilk defa cari fazla verdiğini, yıllıklandırılmış cari açığın da 40 milyar düzeyine kadar indiğini belirtti. “Hem petrol fiyatlarındaki düşük seyrin devamı hem de iç talepteki yavaş büyüme nedeniyle muhtemelen bu yılı 35 milyar dolar civarında bir açık rakamı ile kapatmamız sürpriz olmayacaktır. Böylece bu yıl cari açığın GSYH'ya oranının yüzde 5'e kadar düştüğünü görme imkanımız olacak.” diyen Macit, cari denge tarafındaki bu olumlu tabloya rağmen Türk Lirası'nın hâlâ baskı altında kalmaya devam etmesinin ekonomistleri Finans Hesabı tarafındaki gelişmeleri daha dikkatli analiz etmeye ittiğini belirtti.

Bakmadan Geçme