Tüketici ve reel sektör martta 'güven tazeledi'

Tüketicinin ve reel sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini ortaya koyan güven endeksleri, son dönemde ekonomik göstergelerdeki iyileşmeye paralel artış gösterdi.

  • 481

ANKARA- Zeynep Akyıl

Tüketicinin ve reel sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini ortaya koyan güven endeksleri, son dönemde ekonomik göstergelerdeki iyileşmeye paralel artış gösterdi.

AA muhabirinin TÜİK verilerinden derlediği bilgilere göre, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ekonomik güven endeksi, mart ayında ibreyi negatiften pozitife çevirdi. Ekonomik güven endeksi martta geçen aya göre yüzde 9,5 artışla 71,46'dan 78,27'ye yükseldi. Söz konusu endeks aylık bazda şubatta yüzde 14,8, ocakta da yüzde 16,8 düşmüştü.

Tüketici güven endeksi ise ocak ve şubattaki azalışın ardından martta aylık bazda yüzde 0,5 artarak 66,6'dan 67'ye çıktı. Hanenin maddi durum beklentisi endeksinde de bir önceki aya göre yüzde 0,5 iyileşme görüldü. Geçen ay 89,31 olan söz konusu endeks değeri, martta 89,77 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının artmasından kaynaklandı.

Gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında azalış bekleyenlerin artması nedeniyle de işsiz sayısı beklentisi endeksi de bir önceki aya göre yüzde 2,5 artarak, martta 67,80 değerine yükseldi.

Son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini, hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde bu talepteki artışın devam edeceğini bekleyen girişim yöneticisi sayısının artması da hizmet sektörünün güvenini artırdı. Buna göre mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi şubatta 89,24 iken, mart ayında yüzde 4,8 artışla 93,50'ye yükseldi. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri de sırasıyla yüzde 6,1, 1,4 ve 6,5 artış kaydetti. Sektörün güven endeksi ocak ve şubatta aylık bazda düşüş eğilimindeydi.

 

Bakmadan Geçme