Tokat Şehir Müzesi bu sanatla ilk kez tanıştı: Filografi
Tokat Belediyesi Karşıyaka Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezi hoca ve kursiyerlerin birlikte hazırladığı Filografi Sergisi, her birisi şaheser diyeceğimiz, göz nuru ve emekten oluşan eserlerden oluşuyor.
Tokat Belediyesi Karşıyaka Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezi hoca ve kursiyerlerin birlikte hazırladığı Filografi Sergisi, her birisi şaheser diyeceğimiz, göz nuru ve emekten oluşan eserlerden oluşuyor.
Karşıyaka Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü Sibel Alpay Saraçoğlu açılış konuşmasında, filografi sanatının uygulandığı ikinci ilin Tokat olduğunu söyledi. Müdür Saraçoğlu, sergi envanterinin tamamının Karşıyaka Hanımeli Kültür ve Sanat merkezi hoca ve kursiyerlerine ait olduğunu belirterek, "Sergiyi gezdiğiniz de zor tabloların filografi tekniği ile yapıldığını göreceksiniz. Bu zor tablo insan figürü tablolarıdır. Daha önemlisi ise, bir insan figürü tablosunda Tokat Bileziğini işledik. Aynı şekilde, dünyaca ünlü ressamımız Osman Hamdi Beyin Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunu da filografi sanatıyla yeniden yorumladık" dedi.
Açılışa katılan Tokat Eyüp Eroğlu da konuşmasında, Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezleri projesinin ne kadar isabetli olduğunu dile getirdi.
Eroğlu konuşmasında şunları kaydetti:
"Tokat için sosyal projelerimiz kapsamında Hanımeli ile Mahalle Konaklarımız çok önemli ihtiyacı karşılamaktadır. Hiçbir zaman dünde kalmadık, bugün ile yetinmedik. Özellikle kadınlar, gençler ve çocuklar konusunda özel bir hassasiyetimiz oldu. Onlar için ürettiğimiz hiçbir projenin maliyetine bakmadık. Çünkü, biliyoruz ki, Tokat'ta, ülkemizde onların elindedir. Z kuşağı diye adlandırılan gençlerimiz, onu yetiştiren analarımız, bacılarımız bu ülkeye hayırlı evlat olmaları için aile kültürü ile ilk dersleri veriyorlar. Biz de hükumet olarak, belediye olarak çağdaş eğitim disiplini içerisinde ve manevi değerler çerçevesinde gençlerimizin makul taleplerini karşılamak için her türlü imkanı seferber ediyoruz."
Sergide emeği geçenlere seslenen Eroğlu, "Hanımefendiler; gerçekten Filografi gibi bir sanatı Tokatımıza kazandırdığınız için, Tokat Şehir Müzesinde sergileyecek düzeye getirdiğiniz için teşekkür ediyor, ellerinize yüreklerinize sağlık olsun." dedi
Daha sonra, serginin açılış kurdelesini Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, hanım davetlilerle birlikte keserek sergiyi konuklar ile birlikte gezdi.
Filografi nedir?
Filografi, geleneksel bir el sanatıdır. Tahta zemin üzerine çivilerle hizalanan resimlerin ipliklerle işlenmesiyle yapılır. Epey ustalık gerektiren bir sanat türü olduğu için azami oranda dikkat gerektirir. Genellikle kadınların tercih ettiği bir hobi olan filografide renk ve motif sınırlaması yoktur. Genellikle kuş ve çiçek motifleri işlense de farklı desen ve figürlerle de yapılabilir.
Filografi malzemeleri nelerdir?
1- Temel malzemeler:
Kare ya da dikdörtgen şeklinde ahşap bir plaka (Sunta da olabilir)
Kumaş, İplik, İğne
2- Diğer malzemeler:
Yaklaşık 20 adet çivi, Çekiç, çizim kağıtları, kalem, tel, çivileri sökmek için pense
Kısaca filografi sanatı nasıl icra edilir?
Öncelikli olarak bir kağıda ya da kartona çizilecek olan desenin taslağı çizilir. Daha sonra o taslak ahşap plakanın üstüne tutturulur. Daha sonra kağıttaki resim çivi vasıtasıyla plakaya işlenir. Bu aşama tamamlandıktan sonra kağıt çıkarılır ve çivilerin arasındaki şekil ipliklerle işlenmeye başlar. Bu sanatı güvenli bir şekilde icra edebilmek için eldiven de kullanılmalıdır.