Taşeron işçilerine "kadro" oyunu mu?

Kamu idareleri, belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personelin kamuda istihdam edilmesine yönelik tasarı, 1-2 hafta içinde Meclis'e gönderilecek. Peki bu düzenleme taşeron işçileri için tam anlamıyla 'müjde' denilebilecek hususlar içeriyor mu? Yoksa hayal kırıklığı mı olacak? Dağ, fare mi doğuracak?

  • 1295

Kamu idareleri, belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personelin kamuda istihdam edilmesine yönelik tasarı, 1-2 hafta içinde Meclis'e gönderilecek.

AK Parti’nin seçim vaatleri arasında yer alan Başbakan Davutoğlu’nun grup toplantısında açıkladığı taşeron işçilerin kamuda istihdam edilmesine yönelik yapılacak düzenlemenin ayrıntıları Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından açıklandı. 

 

Peki Ağbal'ın açıklamaları ne anlama geliyor?

Taşeron işçileri hakikaten bekledikleri kadrolara bekledikleri şartlarda kavuşabilecekler mi?

Açıkçası bu konuda kafa karışıklığı var.

Bazı çalışma hayatı uzmanları, hükümet kanadından gelen açıklamalara ihtiyatla yaklaşıyor ve bu açıklamaların tam anlamıyla "müjde" anlamı taşımadığını savunuyor.

Bunlardan biri de Aydınlık yazarı Mehmet Akkaya.

Aydınlık yazarı Mehmet Akkaya'nın analizi:

 

Başbakan’ın, “asıl iş yardımcı iş demeden bütün işlerde çalışan taşeron işçilerini kadroya alıyoruz” demesine şaşırdığımı, bunun kendilerini inkâr anlamına geleceğini, gerçekten bunu yapacaklarsa da başka bir planın gizlenmesi amacı taşıyabileceğini” yazmıştım dün.
Başbakan’ın konuşmasının üzerinden daha bir gün geçmişti ki, takke düştü kel göründü. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın Anadolu Ajansı ile yaptığı söyleşi, taşeron işçilerini neyin beklediğini yeterince anlatıyordu. Bakanın açıklaması şöyle: “Taşeron firmada çalışan elemanlar, kamuda ‘özel sözleşmeli personel’ statüsünde istihdam edilecekler. Bu kapsamda çalışacaklarla ilgili yeni istihdam edecekleri pozisyonun kapsamı, çalışma koşulları, mali ve sosyal hakları ve yükümlülükleri düzenlenecek.”
Bu cümlede ve söyleşinin devamında söylediklerinden anlıyoruz ki, taşeron işçilerinin yasalardan ve hukuktan kaynaklanan hakları gasp edilmektedir; taşeron işçilerine oyun oynanmaktadır.
Satılan kurumlarda çalışan kadrolu ve sendikalı işçilerin haklarının gasp edilerek 657 sayılı yasanın 4/C bendi uyarınca geçici personel olarak sürülmelerine benzer bir durumdur bu. 4/C ile geçici personel yapılanların hem eski işyerindeki hakları gasp edilmiş, hem de işçi mi, memur mu olduğu belli olmayan, işe devamlarının işyeri amirinin sözleşmesini yenilemesine bağlı olduğu bir köleliğe sürülmüşlerdi.
Bugün taşeron işçileri için hazırlanan da yaklaşık bu durumdur.

Bakmadan Geçme