• Haberler
  • Samsung Galaxy Alpha İnceleme

Samsung Galaxy Alpha İnceleme

Samsung'un Sony Xperia Compact serisiyle rekabet için hazırladığı Galaxy Alpha akıllı telefonu test merkezimizin konuğu oluyor.

  • 1168

Samsung'un Sony Xperia Compact serisiyle rekabet için hazırladığı Galaxy Alpha test merkezimizin konuğu oluyor.

Günümüzdeki akıllı telefonlara bakınca her birinin sürekli bir büyüme eğiliminde olduğunu görüyoruz. Evet, Steve Jobs'ın zamanında yaptığı tahmin, doğru bir tahmin değildi. 3.5 inç boyutundaki ekrana sahip akıllı telefonlar, kullanıcılar için yetersiz kalıyor. Fakat ortalamanın 5 inç ve üzeri olması ne kadar mantıklı? Piyasadaki amiral gemisi telefonlara baktığımızda 2014 sonbaharında çıkan modellerin neredeyse tamamının 5 – 5.2 inç arası olduğunu görürsünüz. Hatta bu seneki Nexus telefon bile 6 inçlik bir ekranla geldi.

Geçtiğimiz yıla kadar iPhone gibi yüksek performanslı, üst düzey özelliklere sahip küçük bir Android telefon bulunmuyordu. Küçük modellerin tamamında düşük performanslı işlemciler, kalitesiz kameralar, çözünürlük yoksunu ekranlar kullanılıyordu. Sony, Xperia Z1 modeliyle beraber piyasaya yepyeni konseptini sürdü: Xperia Z1 Compact. Firma bu seriyi, amiral gemisiyle neredeyse aynı özelliklere sahip olan fakat daha küçük boyutlara sahip olan modellerine adadı. Direkt olarak iPhone'a rakip olan bu modeller, çoğu teknoloji basınından yüksek not almayı başardı. Xperia Z1 Compact, piyasadaki önemli bir boşluğu dolduruyordu. Şimdi Samsung da benzer bir girişim yaparak üst düzey performans sergileyen Galaxy Alpha akıllı telefonunu piyasaya sürdü.

Göz alıcı tasarım

Her ne kadar Samsung Galaxy Alpha standart Samsung tasarımlarını büyük oranda taşıyor olsa da yapılan ufak çaplı değişiklikler telefonu bir hayli şık bir hale getirmiş. Bu değişikliklerden ilki, metal çerçeve içeriyor olması. Telefonun çevresi metalle kaplı. Bu metal kasa elbette ki telefonun sağlamlığını önemli ölçüde artırıyor. Zamanla soyulmayacak olması da elbette ki telefonun uzun süre kullanılması halinde şıklığını korumaya devam etmesiyle sonuçlanacaktır. Bir diğer değişiklik ise inceliği. 6.7 mm kalınlığındaki Galaxy Alpha, küçük ekran boyutu avantajıyla da elde son derece rahat tutulabiliyor. Ağırlığı ise yalnızca 115 gram.

Hazır ekrana değinmişken bu bileşenden bahsetmeye devam edelim. Galaxy Alpha'nın ekranı, 4.7 inç boyutunda. Çerçeve kısmı dar olduğu için telefonu son derece küçük ve elde tutulabilir hale getiriyor. Ekranın tipi Super AMOLED, çözünürlüğü ise 720p. 312 ppi değerini veren bu ekran, AMOLED olduğu için piksellerin çıplak gözle bir miktar görünmesine sebep oluyor. LCD ekranlarda 312 ppi değeri yererli fakat AMOLED'lerin pentile yapısı sebebiyle çözünürlük yetersiz kalabiliyor.

Kasanın kenarlarını kaplayan metal çerçeve, köşeli yapısı sebebiyle eli biraz rahatsız edebiliyor. Tutuş hissi çok başarılı değil. Fakat hafifliğinden dolayı bu durum çok da büyük sıkıntı yaratmıyor.

20 nanometre Exynos

Samsung Galaxy Alpha'nın içerisinde firmanın 20 nanometreye geçiş yaptığı Exynos 5 Octa 5430 çipset bulunuyor. Bu çipset, 1.8 GHz'lik yüksek performanslı 4 çekirdeğin yanı sıra 1.3 GHz'lik güç tasarruflu 4 çekirdek içeriyor. Böylece güç tüketim miktarı, telefonda hafif işlemler yapılırken önemli ölçüde düşüyor. Ürün, GPU olarak Mali T628 kullanıyor. Cihazın içerisindeki RAM miktarı 2 GB, dahili depolama alanı ise 32 GB. Samsung'un dahili depolama çıtasını 32 GB'ye çekmiş olması dikkat çekici.

Ürünün performansı hakkında söyleyebileceğimiz fazla bir şey yok. Cihaz çok hızlı. Arayüzde en ufak bir kasmaya sebep olmuyorken, oyunlarda da yüksek performans sergileyebiliyor. Tabii oyun performansında ekranının 1280 x 720 piksel çözünürlüklü olmasının da payı var. Alpha, AnTuTu'da 50.000 puan almayı başarabiliyor.

Yeni TouchWiz arayüzü

Samsung Galaxy Alpha, Android 4.4.4 işletim sistemini kullanıyor. Tabii ki bu işletim sistemi üzerine Samsung'un kendi Android arayüzü TouchWiz yüklü. TouchWiz arayüzü, sadelikten ziyade “her şey elimin altında olsun” mantığını benimseyen kullanıcıları hedef alıyor. Cihaz, kullanımına başlandığı andan itibaren içerisinde pek çok uygulama içeriyor. S Health, S Voice, Galaxy Apps gibi Samsung'un kendi işlevsel uygulamaları bulunduğu gibi Gameloft'un %100 Oyun! uygulaması gibi gereksiz uygulamalar da içerebiliyor. İşin kötü tarafı ise bu uygulamaları herhangi bir ROM yüklemesi dışında silemiyor olmamız. Muhtemelen Galaxy Alpha'nın en büyük dezavantajı kendinden yüklü gelen ve silinemeyen uygulamaları.

12 megapiksel kamera

Ürünün arka tarafında 12 megapiksellik bir kamera yer alıyor. Kasada hafif bir çıkıntıya sebep olan bu kamera, HDR, video kaydı esnasında fotoğraf çekimi gibi ek özellikleri destekliyor. Galaxy Alpha bu kamerayla 4K 30 fps video kaydı alabiliyor. Video kaydı esnasında videonun ne kadar yer kapladığını da anlık olarak arayüz içerisinde gösterebiliyor. 4K video kaydı alırken hafızanın nasıl dolduğunu görünce moraliniz bozulabilir.

Galaxy Alpha'nın fotoğraf kalitesi oldukça başarılı. Gece çekimlerinde başarılı bir performans sergileyebilen Alpha, özellikle HDR moduyla göz dolduruyor. Şu zamana kadar gördüğümüz en iyi HDR fotoğraf çeken akıllı telefonlardan biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ters ışığı çok güzel bir şekilde bertaraf edebiliyor.

Günlük bataryaya geri dönüş

Cihazın içerisinde 1860 mAh'lik bir batarya yer alıyor. Günümüz akıllı telefonlarının neredeyse hiçbirinde bulunmayacak kadar düşük olan bu batarya, arayüzle beraber cihazın en önemli dezavantajlarını oluşturuyorlar. Apple'ın iPhone 5 ve 5S modellerinde yaptığı gibi bataryayı göz ardı eden Samsung, bunun sonucunda ince bir cihaz elde etmiş. Yalnız şu noktayı da göz önünde bulundurmak gerek: Ürünün pil ömrü, 1860 mAh batarya ve bu derece yüksek performans göz önünde bulundurulduğunda gayet iyi. Biraz zorlanarak da olsa 1 günü çıkarmanız mümkün. Fakat cihaz 1 mm daha kalın yapılarak çok daha yüksek batarya ömrüne sahip olması sağlanabilirdi. iPhone kullanıcıları iPhone'lardan bataryaları sebebiyle kaçıyorken, iPhone'a rakip böyle küçük bir telefonda aynı problemi devam ettiriyor olmaları gerçekten şaşırtıcı.

Sonuca bakacak olursak Samsung'un bu zamana kadar piyasaya sürdüğü en şık telefonlardan biri olduğunu fakat bazı eksilerinin de bulunduğunu söyleyebiliriz. Arayüz ile batarya cihazın en önemli dezavantajları. Cihazın fiyatı şimdilik 1800 TL. Bu fiyata satın alınabilecek daha iyi akıllı telefon var mı? Tabii ki var fakat hiçbiri bu kadar hafif ve inceyken bu kadar yüksek performans sergileyemiyor. Samsung Galaxy Alphawww.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme