Liradaki kayıplara rağmen ihracat Kasım ayında...

Türkiye'nin ihracatı, ürünlerin uluslararası fiyatlarının düşmesine neden olan liradaki kayıplara rağmen, euro-dolar paritesindeki gelişmeler ve hammade fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Kasım ayında da geriledi.

  • 765

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.5 düşüşle 11.44 milyar dolara düştü. Böylece, yılın 11 aylık döneminde ihracat yüzde 8.6 kayıpla 131.94 milyar dolar a indi.Kasım ayında en fazla ihracatı, 1.92 milyar dolar ile otomotiv sektörü yaptı. Bu sektörü 1.41 milyar dolar ile hazırgiyim ve konfeksiyon, 1.3 milyar dolar ile kimyevi maddeler sektörleri izledi. En fazla ihracat yapılan 5 ülke Kasım ayında sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. 

Almanya’ya ihracat yüzde 4.7, Irak’a ihracat yüzde 15.3, İtalya’ya ihracat yüzde 2.4, ABD’ye ihracat yüzde 6.4 gerilerken İngiltere’ye ihracat ise yüzde 3.0 arttı. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek artış ise yüzde 23.5 ile Suudi Arabistan'a yapılan ihracatta gerçekleştiği Kasım ayında Afrika’ya ihracat yüzde 0.7 artarken, AB’ye ihracat yüzde 0.9, Kuzey Amerika’ya yüzde 11.2 ve Ortadoğu’ya yüzde 19.0 geriledi.İhracat verilerinin açıklandığı Niğde'deki toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İhracatçılarımız Euro Bölgesine ilişkin olumlu beklentiyi yakından takip ederek bu büyümeden istifade etmesi büyük önem taşıyor” diye konuştu. 

Büyükekşi: Parite değişiminin etkisi 11 ayda 11.9 milyar dolarBüyükekşi, küresel veriler çerçevesinde ABD dolarının diğer para birimlerine karşı değer kazandığını hatırlatarak, “Miktar olarak daha fazla ihracat yapmamıza rağmen, dış ticaret verilerinin dolar cinsinden açıklanması nedeniyle ihracatta bu para birimi bazında gerileme oluyor' dedi ve ekledi:'Diğer yandan da hammadde fiyatlarındaki düşüş, birim fiyatları da aşağıya çekiyor. Burada parite etkisinin de altını çizmek istiyoruz. Kasım ayında Euro/Dolar paritesi, geçen seneye göre yüzde 13.6, ilk 11 ayda ise yüzde 16.9 geriledi. 

Bu gerilemenin ihracatımıza etkisi kasım ayında 750 milyon dolar 11 aylık dönemde ise 11.9 milyar dolar oldu.''AB’ye üyelik süreci kararlılıkla sürdürülmeli'Yüksek katma değerli üretim ve ihracata dayalı büyüme modeli için yapısal reformların hayata geçirilmesi çağrısında bulunan Büyükekşi, ihracatçının beklentilerini de şöyle sıraladı: “İhracatçılarımızın ve sanayicilerimizin temel öncelikleri arasında; hukukun üstünlüğünü, hukuk devletini ve hukukun bağımsızlığını teminat altına alan yeni bir anayasa yapılmasını, ihracat odaklı bir büyüme modelinin kurgulanmasını temenni ediyoruz. 

Ayrıca eğitimden, teşvik politikalarına, inovasyondan markalaşma süreçlerine topyekûn bir reform programının hayata geçirilmesini, İhracata Yönelik Devlet Desteklerinin ihracatımıza oranının yüzde 1’e çıkarılmasını, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin kararlılıkla sürdürülmesi bekliyoruz. Bunların yanı sıra çözüm sürecinin yeniden canlanmasını, kayıt-dışı ekonomiyle mücadelenin devam etmesini, ileri teknoloji üretim ve yüksek katma-değerli yatırımların teşviki için alım garantisi uygulamalarını, inovasyon ve Ar-Ge’de desteğin süreç aşaması yanında, aynı zamanda nihai ürün ve hizmete de dönüşmesine verilmesini, Teşvik Programları mevzuatlarının sadeleştirilerek tek bir tebliğde birleştirilmesini bekliyoruz.” 

'Kazan kazan ilkesine göre hareket etmeli'Kasım ayının bir başka önemli konusunun ise Türk hava sahasının ihlaliyle yaşanan Türkiye ile Rusya arasındaki üzücü olay olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, bu gelişmenin ardından Rusya’dan olumsuz tepkiler geldiğinin görüldüğünü belirterek, “Türkiye’nin ihracatında Rusya’nın payı 11 aylık rakamlara göre yüzde 2.8 seviyesinde. Bu bağlamda iş adamlarının hep kazan-kazan ilkesine göre hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi ve her iki ülkenin ihracatçıları ve iş dünyası temsilcilerinin bu gerilimi en az hasarla atlatmasını dilediğini aktardı.

Bakmadan Geçme