Koronavirüs insanlığı Mağara Sendromu'na mı sürüklüyor?

Maske, mesafe, hijyenin ve dahası aşının bizi hayata bağladığını düşünürken gönüllü köleliğin anıtını kendi elimizle ediyor olmayalım? Bu ve benzeri birçok soruya cevap arayan uzmanlardan biri de Haberplatosu yazı ailesine yeni katılan Bilişim Hukuku Bilim Uzmanı Av. Gürbüz Yüksel.

  • 1328
Koronavirüs insanlığı Mağara Sendromu'na mı sürüklüyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

(HABER PLATOSU ÖZEL)

İnsanlığı esir alan koronavirüs salgını, korkularımız ile beslenen gönüllü köleliği mi miras bırakacak bizlere?

Maske, mesafe, hijyenin ve dahası aşının bizi hayata bağladığını düşünürken gönüllü köleliğin anıtını kendi elimizle ediyor olmayalım?

Bu ve benzeri birçok soruya cevap arayan uzmanlardan biri de Haberplatosu yazı ailesine yeni katılan Bilişim Hukuku Bilim Uzmanı Av. Gürbüz Yüksel.

Yüksel, sağlık bürokrasisindeki uzmanlığını da konuşturarak konuyu akademik bir dille ele alıyor:

 

“Görünen o ki pandemi bitse bile dünya artık eski dünya olmayacak. Japon düşünür Haruki'nin sözüyle ifade etmek gerekirse; "Fırtınadan çıktığınızda hiçbir zaman fırtınaya girenle aynı insan olamazsınız." Görünen o ki, pandemiden sonra insanların hayata bakışı değişecek, yaşam tarzları değişecek ve hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Belki de gelecekte bu günler Covid Öncesi (CÖ) ve Covid Sonrası (CS) diye bir milatla anılacak.

COVİD-19 salgını sürecinde hayatımıza yeni kavramlar, yeni kurallar girdi ve bunlar yeni alışkanlıklar edinmemize neden oldu. Neydi bunlar? Maske, mesafe ve temizlik diye başlayıp kısıtlamalar ile devam eden, kaygı ve korkunun eşlik ettiği zorlu bir süreç. Bu süreçte en yakınlarımızla dahi görüşemediğimiz zorunlu izole hayatlar yaşamaya başladık. Maske artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası, takmadığımızda eksikliğini hissettiğimiz bir nevi aksesuar oldu. Belli yaş grupları için uygulanan zorunlu izolasyonun dışında evden çalışma ve uzaktan eğitim gibi uygulamalar insanların evlerine kapanmalarına neden oldu.

Bugün itibarıyla geldiğimiz noktada ise insanlar aşı olmalarına rağmen eski hayatlarına dönmekten korkuyor; maske, mesafe ve hijyen üçlüsünü terk edemiyorlar. İnsanlar farklı nedenlerle ve çoğunlukla da güvenlikleri açısından sosyal izolasyonda kalmayı tercih ediyorlar. Bilim insanları buna "Mağara Sendromu" adını veriyor1 . 'Mağara Sendromu' insanları sosyal izolasyonda tutuyor.”

Peki çözüm ne?

Ne yapmalıyız?

Av. Gürbüz Yüksel’in yazısını okumak için tıklayın.

Bakmadan Geçme