Bilgisayar ile problem çözümü artık çok daha hızlı olacak!

Yeni bir bilgisayar programı, sorunları öncekinden daha hızlı çözmek için çok çalışmak yerine, akıllıca çalışıyor!

  • 1873

Yeni bir bilgisayar programı, sorunları öncekinden daha hızlı çözmek için çok çalışmak yerine, akıllıca çalışıyor! Algoritma, olası tüm seçenekler arasında verilen bir probleme uygun olabilecek en iyi çözümü bulmak için tasarlandı. Diğer bilgisayar programları olasılıkları tek tek ele alırken, bu yeni program bir defada bütün olasılıkları öne çıkarıyor.

Örneğin, seçtiğiniz bir filmi temel alarak bu film üzerinden size öneride bulunacak bir bilgisayar olduğunu hayal edin. İdeal öneri listesi, orijinal filme benzer, aynı zamanda da izleyiciye çeşitli seçenekler sunmak için farklı olan öneriler de içerecektir. Geleneksel yöntemleri kullanan bir öneri sistemi olsaydı, bu kriterleri en iyi şekilde sağlayan filmleri bulmak ve film tavsiyelerini bir araya getirmek nispeten daha yavaş ve yorucu bir süreç olacaktı. Çünkü program, farklı tavsiyeleri bir araya toparlayabilmek için tüm film kütüphanesine göz atacaktı.

Eski programların aksine, yeni program kütüphaneden bir grup filmi rastgele seçerek başlıyor. Örnek boyunca, sistem orijinal film ve benzerleri arasındaki en iyi uyumu yakalayan filmleri seçiyor ve verilen koşula uygun olmayan diğer filmleri listesinden çıkarıyor. Algoritma bu küçük havuzdan, filmleri yine rastgele seçiyor ve sadece listedekilerin en iyisini hafızasında tutuyor. Bu strateji, algoritmanın kayıt listelerini çok daha hızlı oluşturmasına yardımcı olmakta.

Harvard Üniversitesi bilgisayar bilimcileri Yaron Singer ve Eric Balkanski tarafından geliştirilen yeni algoritma, film önerilerini standart bir öneri sisteminden on kat daha hızlı olacak şekilde derledi. Başka bir deneme ise taksiler üzerinde yapıldı. New York’taki taksiler için en uygun rotaları belirleyen bu yeni algoritma, geleneksel otomatik navigasyon cihazlarına kıyasla rotaları yaklaşık olarak altı kat daha hızlı bir şekilde belirledi. Bu yeni algoritma sayesinde ilaç keşfinden sosyal medya ve genetik veri analizlerine kadar birçok alanda çok hızlı veri analizleri yapılıp, hayatımızı değiştirebilecek şeyler keşfedilebilir.

Bakmadan Geçme