Avrupa Konseyi'nden flaş uyarı!

Avrupa Konseyi tarafından yayınlanan raporda, Kırım'da yaşayan 2,5 milyon kişinin insan haklarının garanti altına alınması istendi.

  • 880

Avrupa Konseyi Kırım raportörü İsviçreli diplomat Gerard Stoudmann tarafından hazırlanan rapor, kamuoyuna açıklandı. Raporda, ‘’Kırım halkının Avrupa Konseyi sınırları içinde yer aldığı ve burada yaşayan halkın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) güvencesinde olduğu’’ hatırlatıldı.

Avrupa Konseyi’nin karar organı Bakanlar Komitesine sunulan raporda, Konseyin bütün denetim mekanizmalarıyla buradaki halkın insan haklarını koruması istendi.

Kırım’a yapılan 7 günlük ziyaretin ardından kaleme alınan raporda, Kırım'ın Avrupa Konseyi’nin insan hakları denetim mekanizmalarına açılması çağrısı yapıldı.

Raporda, ‘’Kırım’da yaşayan 2,5 milyon kişinin, Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerde yaşayan vatandaşların sahip olduğu insan hakları koruma mekanizmalarının dışında tutulmasının kabul edilemez olduğu’’ vurgulandı. 

Raporda, özellikle Kırım Tatarlarına yönelik baskılara ve insan hakları ihlallerine dikkat çekildi.

Thorbjorn, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetinin durdurulmasına tepki gösterdi

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Rusya'nın, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin (KTMM) faaliyetlerini durdurmasına sert tepki gösterdi. 

Jagland yaptığı yazılı açıklamada, KTMM'nin faaliyetlerinin durdurulmamasını ciddi bir şekilde talep ediyorum.‘’ ifadelerini kullandı. 

Meclisin ‘’aşırı uç’’ olarak etiketlenmesine karşı olduğunu vurgulayan Jagland şunları kaydetti: 

‘’Meclis, Kırım’da faaliyetlerini sürdürebilmeli, Kırım yarımadasına gönderdiğim heyet de bu konuya önemli dikkati çekti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’a endişelerimi derhal ilettim. Bu acil bir konu ve Avrupa Konseyi’nin son yayınlanan Kırım raporu da meclisin faaliyetlerinin durdurulmasının, Kırım Tatarlarına yönelik ayrımcılık olacağı ve kesinlikle bunun da kabul edilemeyeceğinin açık bir şekilde altını çizmiştir.’’ 

Bakmadan Geçme