Körfez ülkeleri yabancı işçi istihdamında ilk sırada
Körfez ülkeleri, 17 milyon yabancı işçi istihdamıyla dünyada ilk sırada yer aldı.
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinde 17 milyon yabancı işçi farklı iş sektörlerinde çalışırken, bu ülkelerden toplam sermaye transferi 80 milyar doları buldu. Katar'da bulunan Al Jazeera Araştırma Merkezi'nin hazırladığı rapora göre, Körfez ülkeleri 17 milyon yabancı işçiyle dünyada ilk sırada yer aldı.
Raporda, KİK ülkelerinde toplam 17 milyon olan yabancı işçi sayısının ailelerin de eklenmesiyle birlikte 23 milyona ulaştığı belirtilerek, 'Zengin petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip Körfez ülkeleri Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt ve Umman, yabancı iş gücüne büyük ihtiyaç duymaktadır. Özellikle de yüksek gelir düzeyine sahip yerli halk, işçi olarak çalışmayı tercih etmediği için eksik iş gücü başka ülkelerden sağlanmaktadır' ifadeleri kullanıldı.
Ülkelere göre yabancı işçi sayısı
Al Jazeera Araştırma Merkezi raporunda, Körfez ülkeleri dünyanın dört bir yanından işçi kabul ettiği kaydedildi. Bu bağlamda Mısır, Suriye, Ürdün, Lübnan, Pakistan, Hindistan, Filipinler, Bangladeş, Endonezya ve Sri Lanka en fazla işçi gönderen ülkeler olarak sıralandı. Suudi Arabistan 9 milyon yabancı işçiyle ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 4 milyon işçiyle BAE takip etti. Kuveyt 1,5 milyon, Katar 1,1 milyon, Umman 900 bin ve Bahreyn 500 binle sıralamayı izledi.
Suudi Arabistan hariç diğer Körfez ülkelerindeki yabancı işçi nüfusu toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturdu. Körfez Araştırma Merkezi'ne bağlı Körfez İşgücü Piyasaları ve Göç Biriminin 2014 verilerine göre ise yabancı işçiler, Bahreyn nüfusunun yüzde 52'sini, Katar nüfusunun yüzde 85,7'sini ve BAE'nin yüzde 88,5'ini, Kuveyt'in yüzde 69'unu, Umman'ın yüzde 44'ünü, Suudi Arabistan'ın yüzde 32,7'sini oluşturdu. Bir başka deyişle yabancı işçi nüfusu Körfez ülkelerin toplam nüfusunun yüzde 48,1'ine tekabül etti.
Körfez ülkelerinden sermaye transferi
Söz konusu araştırmada yabancı işçilerin Körfez ülkelerinde çalışarak kendi ülkelerine önemli oranlarda sermaye transferi ve ekonomik kaynak sağladıkları ifade edildi. Yabancı işçiler 2014 rakamlarına göre Suudi Arabistan'dan 35 milyar dolar, BAE'den 16 milyar dolar, Kuveyt'ten 12 milyar dolar, Katar'dan 8 milyar dolar, Umman'dan 7,5 milyar dolar ve Bahreyn'den 1,5 milyar dolar sermaye çıkışı yaptı. Bu ülkelerden toplam sermaye transferi yıllık 80 milyar doları buldu.
www.haberplatosu.com