'İbadi'nin tepkisini iç siyasetteki gelişmelerle ele almak gerekir'
ORSAM Başkanı Doç. Dr. Kardaş, 'İbadi hükümetinin Türkiye'nin Musul'da askeri birlik değişimine yönelik tepkisini iç siyasetteki gelişmelerle birlikte ele almak gerekir' dedi.
ANKARA
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş, Irak'ın Türkiye'nin Musul'da askeri birlik değişimine yönelik tepkisini, iç siyasetteki gelişmelerle birlikte ele almak gerektiğini belirterek, 'İçerideki tepkiyi yönetebilmek için İbadi'nin böyle hassas tutum takındığı, daha milliyetçi görüntü vermeye çalıştığını görüyoruz. Yani Türkiye'ye verilen tepkiyi Irak siyasetindeki yeni dağılıma oturtmakta fayda var' dedi.
Kardaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak siyasetinin dış müdahaleyle ilgili oldukça hassas bir dönemden geçtiğini belirterek, şunları anlattı:
'Başbakan İbadi ve eski Başbakan Maliki arasındaki arka plandaki mücadele devam ediyor. Özellikle Haşdi Şabi denilen milis unsurları var. Bunların büyük kısmı İran destekli. Öte yandan İran'ın Irak'a verdiği DAEŞ'le mücadele desteği var. Bunlar ülkenin siyasetinde giderek daha da güçlendiler. Arka planda bu mücadele olurken, Başbakan İbadi'nin Batı ile daha yakın şekilde DAEŞ'le mücadele yürütmesine bile ülke içinde oluşan belli bir tepki var.'
Moskova-Tahran-Şam-Bağdat denklemi
Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün de Rusya, Suriye'ye askeri yığınak yaptıktan sonra Moskova-Tahran-Şam- Bağdat arasında ortak askeri istihbarat mekanizması oluştuğunu ifade ederek, 'Bu bölgede Rusya-İran ağırlıklı olmak üzere, Şam rejiminin de ülkedeki hakimiyetini sağlayabilirlerse, Irak'ın da eklemlendiği dörtlü bir ittifak ilişkisinin oluştuğunu düşünüyorum. Bu yapı, genel olarak Batı'ya karşı bir yapıdır ama özelde de Türkiye'nin bölgede artan rolünü dengelemeye yönelik karşı hamledir ' dedi.
Muhabir: Selen Temizer
www.haberplatosu.com