Ali Koç, sermayeye savaş açmış! Marx ve Lenin'den sonra onu tanırız!

Parayla oynayan Ali Koç, 'Kapitalizmin ortadan kalkması gerekir' şeklindeki sözlerini bir adım ileriye taşıdı. 'Biraz vicdanın varsa, gelir eşitsizliğinden rahatsız olursun. Bu sistemi gönüllü düzeltmezsek, birileri zorla düzeltir' açıklamasını yaptı. Sosyal medya sallandı: Marx ve Lenin'den sonra Ali Koç'u tanırım.

  • 2767

 

Türkiye'nin en zengin aileleri arasında ilk üçte yer aldı. Otomotivden enerjiye kadar üretimin her alanında vardı. Ancak Koç Ailesi, kendi varlık nedeni olan kapitalizmi kendi içinde yıktı! Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç yine ezber bozan bir açıklama yaptı. "Eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizmin ortadan kalkması gerekir" diyen Koç, son röportajında yine servet dağılımını anlattı. Yine kapitalizmi bombaladı: "Sözlerimin bu kadar çok ilgi çekmesini biraz garipsedim, çünkü aslında bu konu tüm dünyada tartışılıyor. Bir şey daha gördük ki, kamuoyunda da bu konuları tartışmaya bir ihtiyaç, heves varmış. Yansımalara dair rapor istedim, 2 kalın kitap geldi. Böyle bir tartışmaya yol açmak beni memnun etti. Benim dile getirdiğim sistem eleştirisinin temelinde, yüzyıllardır emek ve sermaye arasındaki dengede gidip gelen sarkacın bu kez fazlaca sermaye tarafına kaçmış olması yatıyor. Küçüklüğümden, lise ve üniversite yıllarımdan bu yana açgözlülüğe varan hırs konusunda her zaman rahatsızlık duyan biriyim. Bu hiçbir zaman değişmedi. Bugün geldiğimiz noktadan rahatsız olmamak da bu nedenle mümkün değil. Biraz vicdanın, adaletin varsa rahatsız olursun. Gelir eşitsizliği başta olmak üzere bu sorunları liderler ya da iş dünyası gönüllü olarak düzeltemezse birilerinin bunu zorla düzeltmeye çalışacağından emin olabiliriz. Benim dile getirdiğim sistem eleştirisinin temelinde, yüzyıllardır emek ve sermaye arasındaki dengede gidip gelen sarkacın bu kez fazlaca sermaye tarafına kaçmış olması yatıyor. Sermayenin getirisi, ekonomideki büyüme hızını ve emeğin getirisini aşınca kapitalist sistem bugün tanıklık ettiğimiz türden eşitsizlikler yaratmaya başlıyor. Aslında insanlık tarihi boyunca ekonomik bölüşümün nasıl olacağı hep tartışılmış. Bu bölüşüm hiçbir zaman tam anlamıyla eşitlikçi olmadı. Bunu beklemek gerçekçi de değil." Koç'un bu açıklamaları ise sosyal medyayı salladı. İşte başta Twitter olmak üzere sosyal medyada yapılan yorumlar:

ERKEKLER ŞİMDİ YANDI!
* Bu Ali Koç, Koçlar'ın üvey oğlu galiba. Adamı hep doğru sözlü ve dürüst tavırlı gördüm.
* Marx ve Lenin'den sonra Ali Koç'u tanırım. 
* Ali Koç'a Marx'ın kitaplarını kim verdi...
* Ali Koç bizim bilmediğimiz bir işçi ayaklanması mı duydu acaba?
* Bu adamın derdi ne acaba?
* Üniversiteden mezun olan öğrenciyi işe alıp 2 bin lira ver. Sonra kapitalizmi eleştir. Şaka mı bu?
* Emeği sömürmeye devam et, sonra kapitalizmi eleştirir. 
* Bunları konuşmak size mi kaldı ya...
* Türkiye'nin bir numaralı kapitalisti kapitalizme karşı...
* Erkekler yandı. Koç gibi yakışıklı kapitalist adamlar solculuk yapacaksa biz nasıl kız bulacaz!
* Koç, kapitalizm düşmanı zengin modası başlattı.
* Kapitalizmi eleştirmesine gerek yok. Çalıştırdıklarına emeklerinin karşılığını versin yeter. 
* Kapitalizmden doğma Ali Koç...
* Hıçkırarak güldüm. Fakat yeterli param olmadığı için Koç bunu duymaz.

Parayla oynayan Ali Koç, sermayeye savaş açmış! Marx ve Lenin'den sonra Ali Koç'u tanırım

NİMETLERİNİ İNKAR EDEMEYİZ
Koç, kapitalizmin faydalarını da unutmadı: "Kapitalizm olmasaydı hayatımızda pek çok şey olmayacaktı. Pek çok sektörde çığır açan gelişmeler de kapitalizm sayesinde oldu. Kapitalizmin doğasındaki rekabet ve girişimciliğin sayesinde ortaya çıkan yenilikler ve ekonomik gelişmelerin çok çok büyük nimetleri var. Bunları inkar etmek haksızlık olur. Güzel şeyler olurken, kötü şeyler de oluyorsa buna 'Neden böyle oldu?' diye kafa yormamız lazım. Benim demek istediğim, kapitalizmin bugün geldiği noktadaki yanlışlarının gözden geçirilmesi gerek."

KİMLİK KARTI
İşadamı Rahmi Koç'un en küçük oğlu olan Ali Yıldırım Koç, 2 Nisan 1967'de İstanbul'da dünyaya geldi. Londra'da Harrow School'dan mezun oldu. Rice University'den diplomasını aldı. Harvard University'de yüksek lisans yaptı. ABD'de çeşitli kuruluşlarda çalıştı ve Koç Holding yönetim kurulu üyesi kurumsal iletişim ve bilgi grubu başkanı olan Ali Koç, aynı zamanda Fenerbahçe Yönetim Kurulu üyesi...

Ali Koç, sermayeye savaş açmış! Marx ve Lenin'den sonra onu tanırız!

Bakmadan Geçme