ABD Ortadoğu ülkelerinden daha fazla destek istiyor
ABD yönetimi, DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyonda yer alan Ortadoğu ülkelerinden daha fazla askeri katkı isteyecek.
WASHINGTON
ABD yönetimi, DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyonda yer alan Ortadoğu ülkelerinden daha fazla askeri katkı isteyecek.
ABD Başkanı Barack Obama, DAEŞ ile mücadelede yürütülen çalışmaları ve stratejiyi Pentagon'a giderek Savunma Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleri ile ele aldıktan sonra, basına açıklama yaptı.
Terör örgütü DAEŞ ile mücadelede ilerleme kaydedildiğini ancak bunun daha da hızlanması gerektiğini belirten Obama, DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyonun parçası olarak Fransa, İngiltere ve Almanya, Avustralya ve İtalya'nın mücadeleye destek için daha fazlasını yaptığını anlattı.
Obama, şunları belirtti:
'Diğerleri de yapmalı. Bu yüzden Savunma Bakanı Carter'dan Ortadoğu'ya gitmesini ve koalisyon ortaklarımızla bu savaşa daha fazla askeri katkı sağlamaları için çalışmasını istedim. Bu basın toplantısından hemen sonra yola çıkacak.'
Obama, diplomatik açıdan da Suriye iç savaşının sona erdirilmesi amacıyla ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yarın Rusya'da, Viyana süreci kapsamında görüşmeler yapacağını kaydetti.
Paris ve ABD'nin San Bernardino kentindeki saldırıların ardından son dönemde DAEŞ'e karşı hava saldırılarını artırdıklarını ve bugüne kadar 9 bin saldırı düzenlendiğini belirten Obama, en fazla saldırının son bir ayda yapıldığını ancak örgüt üyelerinin sivil halkın arasına saklandığını belirtti. Obama, sahadaki güçlerin de örgütle mücadeleyi sürdürdüğünü, ayrıca örgütün birçok liderinin de son aylarda öldürüldüğünü kaydetti.
Obama, 'DAEŞ liderleri saklanamayacak. Onlara mesajımız da gayet açık. Sıradaki siz olacaksınız' dedi.
Örgütün son dönemde manevra özgürlüğünü kaybettiğini ve geçen yaz Suriye'de ve Irak'ta hiç bir başarılı saldırı operasyonunun olmadığını belirten Obama, DAEŞ'in Irak'ta yerleşim bulunan alanlarda kontrol ettiği toprakların yüzde 40'ını kaybettiğini ifade etti.
Obama, Suriye'de DAEŞ ile mücadele eden Kürt, Arap, Hristiyan, Türkmen yerel güçlerin başarılı olduğunu, bu güçlerin DAEŞ'i Türkiye sınırının büyük bölümünden püskürttüğünü, sınırın geri kalanının kapatılması için Türkiye ile çalıştıklarını belirtti.
Muhabir: Tuğrul Çam www.haberplatosu.com
Bakmadan Geçme





