Zeki Müren - Hiram Abas iş birliği... Sanat güneşi MİT'e hizmet etmiş

MİT'in efsane ismi Hiram Abas, önemli bir Yunan sanatçı ile tanışır. O sanatçının en büyük hayallerinden biri de 'Zeki Müren ile tanışmak'tır. 'Tamam' der Hiram Abas, 'Çok kolay! Sizi hemen tanıştırayım'. İşte bu noktadan sonra romanlara taş çıkartacak bir istihbarat operasyonu başlar Zeki Müren'in katkısıyla...

  • 20738

Dünyada sanat insanları, sadece hayranları, toplum ve sanat camiası için değil istihabarat örgütleri için de büyük önem atfediyor.

Uzak ve yakın tarih, bunun canlı örnekleri ile dolu.

Sizle bugün belki de daha önce hiç gündeme gelmemiş bir sanatçı-istihbarat örgütü işbirliğinin hikayesini paylaşacağız.

Hikayemizin iki kahramanı var. 

Birisi, meşhur "sanat güneşi" Zeki Müren.

Diğeri ise, MİT'in efsane isimlerinden Hiram Abas.

Takvim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergün Diler'e göre Zeki Müren, Kıbrıs Harekatı döneminde MİT ile kritik bir konuda iş birliği yaparak Türkiye'ye büyük hizmet vermiş.

Yunanistan'ın askeri durumu ve hazırlıkları için istihabart toplaması için Yunanistan'a gönderilir MİT'in efsane ismi Hiram Abas.

Ne yapar eder, iki Yunan askerini kendisine, Türkiye Cumhuriyeti devletine  hizmet eder hale getirir.

Ardından önemli bir Yunan sanatçı ile tanışır. O sanatçının en büyük hayallerinden biri de "Zeki Müren ile tanışmak"tır. 

"Tamam" der Hiram Abas, "Çok kolay! Sizi hemen tanıştırayım".

İşte bu noktadan sonra romanlara taş çıkartacak bir istihbarat operasyonu başlar Zeki Müren'in katkısıyla...

Gelin, hikayeyi Ergün Diler'den dinleyelim.

Zeki Müren - Hiram Abas iş birliği... Sanat güneşi MİT'e hizmet etmiş
Ergün Diler'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

Yıllar önce efsane MİT'çi olarak bilinen Hiram Abas görev için Yunanistan'a gönderildi.
Kıbrıs Harekatı'ndan önce... Savaş kapıya dayanmıştı ve Yunanistan'la ilgili alınacak, toplanacak her türlü istihbarat büyük önem taşıyordu. Devlet her zaman gerekeni yapardı.Bilmezdik, duymazdık.
O zaman da şimdi de...
Yunanistan'da da, Yüksekova'da da...
Hiram Abas Yunanistan'a gidince orada iki askeri kendine bağlamayı başardı.
Yunan ordusuyla ilgili ciddi istihbarat topluyordu.
Aldığı bilgileri KRİPTOLARLA Ankara'ya iletiyordu. Sonra çok önemli bir sanatçıyla tanıştı.
Tanıştığı isim Yunan DEVLETİ tarafından çok saygı duyulan biriydi. ZEKİ MÜRENhayranıydı. Abas, "İsterseniz hemen tanıştırabilirim!" teklifini yaptı. Yunanlı şaşırdı. Hemen organizasyon başladı. Zeki Müren tam bir hafta YAT'la kendisine hayran olan sanatçıylaMAVİ TUR'a çıktı.
Zeki Müren konuk olduğu YAT ile gezerken gideceği yerlerin koordinatları MİT tarafından veriliyordu.
Müren'in yanına konulan fotoğrafçı/ istihbaratçı da en gizemli koylarda en mahrem fotoğrafları çekerek merkeze yolluyordu.
Zeki Müren, MİT'e büyük katkı vererek Yunan ordusunun EGE'deki hazırlıklarını belgeliyordu. Bu nedenle füze rampaları, askeri birliklerin hareketliliği çok özel çekimlerle tespit ediliyordu. O günün şartlarında çok önemli bir hizmet yapılıyordu.
Zeki Müren de MİT de bunu bilir ve kimseyle paylaşmazdı. İstihbarat örgütleri zaten ÜNLÜisimleri o gün de bugün de kullanmayı severdi. Şimdi de çok ilginç isimlerin önemli görevler yaptığını sezebiliyorum!
Neyse... 
O gün alınan bilgiler nasıl değerliyse şimdi de PKK'ya karşı, onların arkasındaki güçlere karşı alınan bilgiler de hayati önemde...

 

HİRAM ABAS KİMDİR?

Mustafa Hiram Abas (Bay Pipo olarak da bilinir) (d. 1932, İstanbul - ö. 26 Eylül 1990, İstanbul), Türk istihbaratçı.

1932'de İstanbul'da doğdu. 1957 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. Müfettişlik görevinden sonra yedek subay olan ve MİT'te çalışmaya başlayan ve 12 Mart döneminde MİT'te etkin görevlerde bulunan Abas, 1978'de Namık Kemal Ersun'un tasfiyesiyle ilişkili olarak kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

1983'te ikinci kez MİT'e dönen Abas, 1988'de yayımlanan MİT raporu olayında sorumlu görülerek, raporu kaleme alan Mehmet Eymür'le pasif göreve alınmak istenince ikinci kez teşkilattan kendi isteğiyle ayrıldı. Korkut Eken ile abi kardeş, eski MİT müsteşarı ve korgeneral Mehmet Fuat Doğu ile baba oğul ilişkisi içinde olduğu çeşitli kitaplarda belirtilmiştir.

Amerikan silah firmalarının Türkiye temsilciliğini yapan bir şirkette çalışırken, 26 Eylül 1990 sabahı işine gitmek için yola çıktığında uğradığı suikastta yaşamını yitirdi. Evinin yakınlarında, belediye işçisi gibi giyinmiş kişilerin açtığı çapraz ateşin ortasında kalan Abas, olay yerinde öldü. Cinayeti DEV-SOL üstlense de, Hiram Abas'ın faili meçhul davası tozlu raflarda çürüyüp gitmiştir.

Soner Yalçın, Hiram Abas'ın da içinde bulunduğu veya dolaylı olarak ilişkili olduğu gerçek olaylardan yola çıkarak 1999 yılında Bay Pipo adlı bir araştırma kitabı yazmıştır.

Kurtlar Vadisi'ndeki eski karakterlerden Aslan Akbey'in (Aslan Amca-Dizideki gerçek adı: Abbas Ustaoğlu) Hiram Abas'ı temsil ettiği ileri sürülmektedir.[kayna

 

ZEKİ MÜREN KİMDİR?

 

Zeki Müren (d. 6 Aralık 1931[1] – ö. 24 Eylül 1996), Türk şarkıcı, besteci, söz yazarı, oyuncu ve şair. "Sanat Güneşi" ve "Paşa"olarak anılan Müren, Klasik Türk müziğinin en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilir. Sanata olan katkılarından dolayı 1991 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanıyla ödüllendirilmiş, Türkiye'de verilmeye başlanan Altın Plak Ödülü'nün de ilk sahibi olan sanatçı müzik yaşantısı boyunca altı yüzü aşkın plak ve kaset doldurmuş üç yüzü aşkın şarkı bestelemiştir.

 

Bakmadan Geçme