Zaman Gazetesi... Kayyumlar göreve başlamadan hemen öncesi!...

Fetullah Gülen'in göz bebeği kurumu Zaman Gazetesi'ne, iddia edilen FETÖ/PDY mücadele kapsamında el konulmasını cemaat medyası nasıl karşıladı? Cemaat, henüz kayyumlar göreve başlamadan zaman.com.tr üzerinden 'tepki' yayınlarına başladı.

  • 988

 

İşte kayyumlar göreve başlamadan hemen önce zaman.com.tr'ye konulan "tepki" haberi:

 

Medyaya tehdit

Anayasa Mahkemesi'nin gazetecilikle ilgili verdiği özgürlükçü karardan sonra özgür medyaya yönelik yeni bir linç kampanyası başlatıldı.

Yeni Akit Gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak ile Star Gazetesi yazarı Cem Küçük, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün yeniden tutuklanacağı ve Zaman grubuna el konulacağı yönünde tehditler savurdu. Proje mahkemeler olarak da adlandırılan sulh ceza hakimliklerinin amiri gibi davranan bu gazeteciler bununla yetinmeyip, sosyal medya üzerinden troller aracılığıyla kampanya başlattı. Dün gece yarısına doğru Twitter fenomeni Fuat Avni de sulh ceza hakimine talimat gittiğini, hukuki altyapısı olmamasına rağmen kayyım atama kararının alındığını iddia etti. Sosyal medya fenomeninin yazdığına göre bu karar, AK Parti içerisindeki muhaliflerin sesini kısma, Dündar ve Gül'ün serbest kalmasının intikamını alma amacı taşıyor.

İktidara yakın Yeni Akit Gazetesi'nin yazarı Abdurrahman Dilipak, 2-3 Mart tarihlerinde arka arkaya kaleme aldığı yazılarla, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün yeniden tutuklanacağını ileri sürdü. Yakın dönemde sıcak gelişmeler yaşanacağını iddia eden Dilipak, medya operasyonlarının koordinatörü gibi davrandığı yazısında  “Bu arada paralel yapı hakkındaki operasyonlar şiddet ve derinliğini artıracak. Can ve arkadaşının cezaevinden çıkması onlar için yeni talihsizliklerin başlangıcı olabilir... En azından her an yeniden tutuklanabilirler... Yeni bilgi ve belgelerle daha ağır suçlamalara muhatap olabilirler...” Bir gün önceki yazısında ise Zaman'ı açıktan hedef alan Dilipak, “Şimdi beklenen Zaman'ın bundan sonra ne olacağı. Zaman'a el konulacağı haberleri tiraj kaybının asıl sebebi olabilir.” diyerek, özgür medyanın susturulmasını istedi.

‘TEHDİT GİRİŞİMLERİNİ LANETLİYORUZ'

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdülhamit Bilici, 2016 yılında medyaya yönelik tehdit girişimlerini demokrasi ve hukuk devletine yakıştıramadıklarını vurguladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, daha önce sulh ceza hakimliklerinin benzer şekilde özgür medyaya müdahalelerinin gündeme geldiği tarihlerde medya özgürlüğü hususunda güvence verdiğini hatırlatan Bilici, şöyle devam etti: “Hukuk ve demokrasinin işlediği ülkelerde anayasaya, temel insan hakları ve özgürlüklerine aykırı bu tür taleplere ve hukuksuz girişimlere izin verilmez. Gazetecilerin ve gerçek demokratların herkes için demokrasi, herkes için hukuk talebi içinde olması beklenir. Bu tür yazı ve hedef göstermeleri esefle karşılıyoruz.”

Basın araçlarına el koymak anayasaya aykırı

Daha önce de Zaman Gazetesi'nin matbaalarına el konulması talep edilmiş ancak Anayasa'nın yukarıdaki maddesi gerekçe gösterilerek bu talep reddedilmişti. Sulh Ceza Hakimi Şehsuvar Koçak, söz konusu isteği, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 30. maddesinde ‘Kanuna uygun şekilde basın işletmesi olarak kurulan basımevi ve eklentileri ile basın araçları, suç aleti olduğu gerekçesiyle zapt ve müsadere edilemez veya işletilmekten alıkonulamaz' hükmü getirilmiştir.” diyerek reddetmiş ve şu uyarıda bulunmuştu: “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası hükümüne uygun olarak söz konusu arama yapılması talep edilen Feza gazetecilik AŞ tesislerinin kanuna uygun kurulmadığı yönünde bir iddia ve dosyada buna ilişkin bir bilgi ve belge bulunmamaktadır.”

Bakmadan Geçme