Yurt içi piyasalar TCMB kararlarını bekliyor

Küresel piyasalar, dün genel olarak pozitif bir seyir izledikten sonra bugün yoğun veri gündemine odaklanırken, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararlarının takip edileceği belirtiliyor.

  • 675

Küresel piyasalar, dün genel olarak pozitif bir seyir izledikten sonra bugün yoğun veri gündemine odaklanırken, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarının takip edileceği belirtiliyor.

ABD'de dün açıklanan imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksinin (PMI) beklentilerin altında kalmasına karşın petrol fiyatlarındaki yüzde 5'i aşan yükselişle artan küresel risk iştahı, pay piyasalarında alımların güçlenmesini sağladı. Dün Dow Jones endeksi yüzde 1,40 yükselerek yaklaşık 7 haftanın en yüksek seviyesine çıkarken, S&P 500 endeksi yüzde 1,45, Nasdaq endeksi yüzde 1,47 değer kazandı. Analistler, bugün tüketici güven endeksi başta olmak üzere açıklanacak verilerin ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın açıklamalarının takip edileceğini ifade ediyor.

Avrupa tarafında, 'Brexit' endişesi piyasalar üzerinde etkili olmaya ve gündemi belirlemeye devam ederken, küresel piyasalarda artan risk iştahı borsaları destekliyor. İngiliz sterlini, Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ın AB'den çıkışı destekleyeceğini belirtmesinin ardından son 7 yılın en düşük seviyesine gerilerken, UKX endeksi yüzde 1,47 değer kazandı.

Analistler, bugün İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney'in, İngiliz parlamentosunda milletvekillerinin şubat ayı enflasyon raporuna ilişkin sorularını yanıtlayacağını ve özellikle “Brexit” ve politika faiz artışı konularında yapabileceği açıklamaların takip edileceğini kaydediyor. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,98, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,79 artış belirtti.

Asya'da bugün dolar/yen paritesindeki düşüş ve Brent petrolün varil fiyatlarının dünkü hızlı yükselişinin ardından 35 doların üzerinde tutunamayarak yüzde 1 değer kaybetmesinin etkisiyle Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,37 azalışla tamamlarken, Şanghay bileşik endeksi şu dakikalarda yüzde 1,7 geriledi.

Yurt içinde, dün küresel piyasalarda artan risk iştahının etkisiyle yükselişe geçen BIST 100 endeksi, yüzde 2,57 artışla yıl başından bu yana en yüksek seviyesi olan 74.894 puana çıktı. Analistler, bugün yurt içinde TCMB faiz kararı, yurt dışında ise yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirtiyor.

AA Finans'ın, bugünkü PPK toplantısına ilişkin anketine katılan ekonomistler faizlerde değişiklik beklemiyor. TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Mevcut durumda politika faizi yüzde 7,50, faiz koridorunun üst bandı yüzde 10,75, alt bandı ise yüzde 7,25 seviyesinde bulunuyor. www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme