Yeni hükümet ne zaman açıklanacak? Erdoğan açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gençlerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, şöyle dedi: 'Kongre süreci AK Parti'de söz konusu. Pazar günü Partimizin Genel Başkanı belli olacak. Pazar gecesi kongrenin ardından yeni Başbakan'a hükümet kurma görevini vereceğim.'

Türkiye, siyasi tarihinde görülmedik hız ve çeşitlilikte gelişmelere şahitlik ediyor.

Türkiye, hızla “partili cumhurbaşkanı” veya “başkanlık sistemi” olarak tabir edilen modele doğru koşuyor.

Önce Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebi üzerine “Başbakanlık” ve “AK Parti Genel Başkanlığı” koltuklarından feragat etmek zorunda kaldı. Davutoğlu, kendi tabiri ile “kendi iradesi dışında” bu kararı aldı ve 22 Mayıs’ta AK Parti 2. Olağan Kongresi’nin toplanması sürecini başlattı. 19 Mayıs’ta da yani dün, Erdoğan’a veda ziyaretinde bulundu. Aynı gün AK Parti, müstakbel genel başkan ve başbakan adayını açıkladı; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım…

Yıldırım 22 Mayıs’ta AK Parti Genel Başkanı seçilecek.

Peki yeni hükümet ne zaman kurulacak?

İşte bu sorunun cevabını Erdoğan verdi.

Erdoğan’ın “vakit kaybı”nı tahammülü yok, zira Yıldırım’ın genel başkan seçildiği günün akşamında hemen Yıldırım’a hükümeti kurma görevi verecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda planını, ATV - A Haber ortak yayında açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gençlerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, şöyle dedi: "Kongre süreci AK Parti'de söz konusu. Pazar günü Partimizin Genel Başkanı belli olacak. Pazar gecesi kongrenin ardından yeni Başbakan'a hükümet kurma görevini vereceğim."

Erdoğan, ertesi gün İstanbul’da dünya liderlerinin de katılımıyla Dünya İnsani Zirvesi’nin toplanacağını hatırlatarak, 2 gün sürecek zirve sonrasında da yeni hükümetin kurulmuş olacağını ifade etti.

Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya ilişkin detaylı açıklaması şöyle:

Görünen o ki bu olağanüstü genel kurula temayül tek adayla gitme istikametinde. O da yüzde 81-82 oranında bir bütünleşmeyi gösteriyor. Böylece pazar günü yapılacak kongreyle de genel kurul, tüm delegeler, artık oradaki adayla ilgili kararını verecektir ve pazar akşamı da artık, Gerek partimizin diyeceğim çünkü kurucu genel başkanı olduğum için bunu söyleyebiliyorum, genel başbakanı belli olacaktır. Bunun yanında da tabii aynı şekilde bundan sonraki sürece yönelik 'Başbakan kim olacak?' sorusunun cevabı da... Tabii o gün öyle zannediyorum ki Başbakanımız Ahmet Bey (Davutoğlu istifasını verecektir. İstifayı verdikten sonra, ben de geciktirmeyi düşünmüyorum, hemen o akşam o gece yeni başbakanı görevlendirip, süratle kabinesini oluşturma imkanını verelim istiyorum."

.

Bakmadan Geçme