Dr. Vehbi Kara

Harp Hiledir (3)

Dr. Vehbi Kara

  • 516

İşte şimdi Suriye Savaşında gelinen noktada bir değerlendirme yaparak canımızı çok yakan bu savaşı nasıl bitireceğimizin yollarını bulmaya çalışalım. Öncelikle akla gelen şu tespitleri yapalım savaş meydanının fotoğrafını çekelim:
1. Esed rejimi bu kadar zulüm ve katliam yaptıktan sonra yönetimde devam etmesi mümkün değildir. Şimdiye kadar yaptığı katliamlar ve Ateşkes anlaşmasını hiçe sayarak İdlip’te ve dahi bir çok cephede halka bombalar yağdırması affedilemez.
2. Ateşkes anlaşmasını destekleyen Türkiye, El-Bab kurtarıldıktan sonra yeni bir strateji uygulayarak savaşın bir an önce bitmesine gayret göstermelidir. Burada yapılması gereken ve ülkemizi ciddi olarak tehdit eden PKK ‘yı makul bir zaman içerisinde alt etmek zorunluluğu vardır. Suriye Savaşı biter bitmez mevcut durumda PKK’nın sınır tecavüzlerine başlayarak ülkemizi bölmeye çalışacağı, muhtemel bir durum gibi görerek hareket etme mecburiyeti vardır.
3. El- Bab alındıktan sonra Membiç’e yöneleceğimiz daha önce kararlılıkla ifade edilmiş ABD ve Rusya nazlansa da PKK’yı buradan çıkaracağımız kabul edilmişti. İşte bu kararlı tutum devam ettirilmek zorundadır. Menbiç kurtarılırken bu arada PKK’nın yığınak yaptığı ve Özgür Suriye ordusunu arkadan vurarak Halep kentinin düşmesine sebep olan Afrin ele geçirilmelidir. Bunu yaparken DAEŞ unsurları ile savaşmayı bir müddetliğine bırakma zorunluluğu vardır.
4. DAEŞ ile PKK-Esed yönetimi arasında kıyasıya bir çatışma devam etmektedir. Deyr-i Zor, Tadmur (Palmira) ve Suriye çöllerinde devam eden savaşta Rejim güçlerini kayba uğratan DAEŞ’e bu dönemde daha az vurulmalıdır. Esed rejimi bertaraf edildikten sonra DAEŞ’e sıra gelecektir.
5. ABD’nin çok güçlü bir şekilde yığınak yaptığı ve Rakka’ya doğru ilerleyen PKK güçleri ile DAEŞ arasındaki savaş kızıştırılmalı ve öncelikle PKK’nın darbe yemesi sağlanmalıdır.
6. Esed rejim güçleri ile beraber Suriye içlerine harekât yapan İran kuvvetlerine fırsat verilmelidir. Bunlarla DAEŞ arasında savaş aynı şekilde kızıştırılarak her iki tarafında birbirini zayıf düşürmesi sağlanmalıdır.
7. Ateşkesi oyuncağa çeviren ve her fırsatta sınırlarını genişlettiren Esed kuvvetlerine, ilk fırsatta karşılık vermeden Suriye içlerine doğru yayılmasını sağlamak gereklidir. Zaten savaşacak asker bulamayan ve İran sayesinde ayakta durmaya çalışan rejimin bu kadar geniş bir sahayı elde tutması mümkün değildir. Eninde sonunda bir fiskeyle yıkılacak seviyeye gelene kadar tuzağa çekilmelidir.
8. Rusya ile ilişkilerde dikkatli bir diplomasi ile ateşkesi bozan tarafın Suriye rejimi olduğu, mücahitlerin buna artık dayanamadığı, ihlallerin sürmesi ile birlikte ateşkesin bozulacağı hissettirilmelidir.
9. Özgür Suriye ordusunun tek çatı altında birleştirilerek El –Kaide unsurlarından tamamen temizlenmesi önem kazanmıştır. Her ne suretle olursa olsun ateşkesi bozan tarafın mücahitler olmadığı gösterilmelidir. Bu esnada sadece savunma savaşları yapılmalıdır.
İşte akla gelen bu ilk tedbirler alınırsa 6 yıldır devam eden ve hem kanımızı hem canımızı emen, ekonomiyi olumsuz yönde etkileyen bu savaştan alnımızın akı ile kurtulmak mümkündür. Belki çok çabuk sonuç alınamayabilir. Sonuçta İslam düşmanları ile yapılan mücadele uzun solukludur ve dikkatli olunması şarttır. Ülkemizi ve mücahitleri zor duruma düşüren diğer başka hamlelerden de çekinilmemelidir.
Bu stratejilerin bir kısmı hile üzerine kurulmuş olup savaşta uygulamak caizdir. Terör örgütleri birbiri ile savaşırken bunların arasını düzeltmeye veya bir tarafın galip gelmesine yarayacak şekilde mantıksız bir harekâta girişmemek gerekir. Sonuna kadar sabredip güçten düşen terör örgütlerini bir fiske ile yere sermek komutanların ve stratejilerin temel yaklaşımı olmalıdır. Zira Karacaoğlan’ın dediği gibi “Yer götürmez asker ile geliyor” diyerek ciğerpare askerlerimizi ateşe atamayız. Varsın birbirlerini yesinler, vesselam…

Yazarın Diğer Yazıları