Cemal İncesoyluer

Hayalleri yıktın Sayın Eroğlu!

Cemal İncesoyluer

  • 11140

 

 Hiçbir planları tutmadı. 5 yıllık birinci dönem görevin sırasında devasa projeler hayata geçmeyecekti. Önümüzdeki yerel seçimler için şimdiden hazırlık yapanlar, bütün planlarını ve oyunlarını “başarısız olman” üzerine kurmuşlardı.  

 

Bu iyi olmadı Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu…

 

30 yıllık “Meydan Projesini” sonuçlandırman, projeyi hayata geçirmek üzere start vermen, hiç iyi olmadı. Bir yeri kamulaştırırsın, imar geçişini sağlarsın, sonra da ne yapıyorsan yaparsın. Ama Meydan Projesi çok netameli, çok karışık, çok baş ağrıtacak bir mevzu olmasına rağmen; sonuna kadar mücadeleyi bırakmadın ve başardın. 

 

Kulağı kirişte, erketede bekleyenlerin hayallerini yıktın, bıraktın. 

 

Biliyorum, bu yazımdan sonra da benim üzerimden sana ulaşacaklar ve diyecekler ki “Bu yazıları sen mi yazdırıyorsun?” Oysa, bu şehirde sizinle en az görüşen bir gazeteci varsa, o da benim. Dilerlerse yüzleşir ve yeminleşirimBugüne kadar hiçbir yazımla ilgili önceden veya sonradan sizinle görüşmedim. Buna Allah şahittir. O tür sözler sarf edenlere ben de şöyle bir soru sorabilirim: Acaba, Başkan Eroğlu aleyhine yazılan yazıları siz mi yazdırıyorsunuz? 

 

Bu şehrin 35 yıl öncesini de, şimdiki durumunu da santim santim bilirim. Merhum Hüdayi Sayıbaş ve İsmet Saraçoğlu dönemlerini de, Sayın Nizamettin Aydın ve Adnan Çiçek dönemlerini de bilirim. Her birisi bu şehre hizmet ettiler. Az ettiler-çok ettiler, biliyorum ki niyetleri halis, hizmet için gayretliydiler. Hizmet dahi, nasip işidir öncelikle. Sonra vizyon işidir. 

 

Şimdi, adaylığınızda açıkladığınız 60 projeniz içinde bulunan “Kanal Tokat”ın ihalesini yapmışsınız. Allah hayırlı kademli etsin. Lakin, bu da iyi olmadı Sayın Eroğlu. Tokat’ın yeniden küllerinden doğması için, tarihteki görkemli yıllarda olduğu gibi bir şehir olması için ocağı ateşlemeniz; pusuya yatmış yarenlerin hayallerini yerle yeksan ediyor. 

 

Düşünün; Kanal Tokat 10 milyon 540 bin TL'lik bir proje. İhale şartnamesinde 365 günde bitirilmesi öngörülüyor ama Başkan Eroğlu bu süreyi de çok görüyor. Bu yılın sonbaharına kadar bitirilmesini istiyor. Yüklenici firma, bu konuda azami gayret göstereceğini söylüyor. Ve tarihi de yine kendisi belirliyor Eroğlu: 15 Eylül 2017 saat 15.09’da açılışı yaparız diyor. Osmanlı Gondollarının ve kayıklarının yüzdürüleceği bir Yeşilırmak fotoğrafını düşünüyor musunuz? 

 

Elbette hayalleri yıkıyorsun sayın Eroğlu!

 

Bu projen, ulusal ve yerel medyada “Kanal İstanbul’a kardeş geliyor” manşetleriyle yer aldı. Çılgın proje kapsamında ama, asıl çılgınlık Başkan Eroğlu’nda. Tokat Belediyesinin bütçesi belli, akarları sınırlı, cari harcamaları ortada. Bütün bunlara rağmen, hem belediyenin rutin hizmetlerini üst seviyede gerçekleştir, hem de böylesine devasa yatırımlara yönel. 

 

“Şehir Parkı” projesiyle ilgili DSİ ile gerekli prensip anlaşması tamam. Tokat’ın 50 yıllık içme suyu isale hattının çözümüne ilişkin alt yapı hazırlandı. Karşıyaka ile Behzat Hanımeli'nde toplamda 50 kategoride kurslar açıldı, bine yakın kadınımız hem mesleki eğitim görüyor, hem de el emeği göz nuru ürünlerinin satışıyla ev ekonomisine katkı sağlıyor. 

 

Bütün bunlar yetmiyormuş gibi, Tokat Belediyesi olarak Turhal, Zile ve Pazar Belediyeleriyle bir takım birlikler oluşturuyor. “Bölge Sebze Hali Projesi” bunlardan birisi. 

“Uluslararası Et Entegre Tesisi” konusundaki öncülük ve girişimi de buna eklediğimizde, gerçekten başarısızlığını bekleyenlerin hayallerini yıkıyorsun sayın Eroğlu… Evet, yerel yönetimler bulunduğu coğrafyanın lokomotifi kuruluşlardır. İş ve istihdam konusunda da bir takım projeler üretmeli, bunu da hayata geçirmelidir. Bunu yapıyorsun yapmasına da, risk alıyorsun sayın başkan. Bulunduğunuz makam asla bireylerin her bir talebine çözüm bulabilecek bir makam değil. Hukukçusunuz, önünüze gelen dosyaları kılı kırk yararak inceliyorsunuz, lakin, menfaatlerine en ufak bir dokunuşunuzda, durduk yere karşınıza bir cephe açıyorsunuz. 

 

Sizi eleştirenlerin, el altından dedikodu üretenlerin ciddi sıkıntıları var sayın Eroğlu. Bir kere, dürüstlüğünüze ve adaletinize laf edemiyorlar. Hiçbir akçeli mevzuyu üzerinize leke olarak yapıştıramıyorlar. Siyasi angajman bakımından keskin bir karşıtlarınız da yok. Daha doğrusu hiçbir siyasi mülahaza ile insanları ötekileştirmediğiniz biliniyor. Bunu CHP, MHP ve DSP İl Başkanlarına sorduğumuzda teyidini aynen alıyoruz. 

 

Yani, Tokat’ta herkesin belediye başkanı olmayı başarmanız, söz konusu bir avuç insan için kabul edilemez bir handikaptır. Bunları yaparken de, bir AK Partili siyasetçinin yapması gereken her ne varsa, daha fazlası için çaba göstermeniz, bir başka cephede hoş karşılanmıyor. Partinizin dünya görüşü, ilkeleri, retorikleri ve konulara bakışı konusundaki zaman zaman gündem değerlendirmesi yaparak, aynı zamanda yerel siyasette varlık göstermeniz, çok rahatsız edici. 

 

“Kentsel Dönüşüm” de Tokat tarihinin en büyük projesine imza atarak; birtakım erkete takımının heveslerini kursaklarında bıraktınız, hayallerini yıktınız. “Yazıcıoğlu Bölgesinde” 4 bin 300 konutluk kentsel dönüşüm de ne demek oluyor? Buna gerek var mıydı sayın Eroğlu? Yapsaydın şöyle 100 konutluk Erenler'e, 100 konutluk Oğulbey'e bir 100 konutlukta Beybağına

 

Duydum ki, Gezirlik Bölgesini” de imara açarak, Tokat’ta asrın kentsel dönüşümünü sağlayacakmışsınız? Yani ne diyeceğimi bilemiyorum. 

 

 Kanal İstanbul'a kardeş Tokat'tan mı? Bu başkan da "çok oluyor"!

Yazarın Diğer Yazıları