Yargıtay 'Ergenekon'da yerel mahkemenin kararını bozdu

Ergenekon Davası'nın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu

  • 757

Ergenekon davasının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararını, usulden ve esastan bozarak, yerel mahkemenin "Ergenekon Terör Örgütü" kabulünde isabet görmedi.

Ümraniye'deki bir gecekonduda 27 el bombasının ele geçirilmesiyle başlayan Ergenekon davası temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi heyeti, kararını açıkladı. 

Yargıtay Konferans Salonu'ndaki karar duruşmasına eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ katılmadı. Duruşmada Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Orgeneraller Hurşit Tolon ve Nusret Taşdeler'in aralarında bulunduğu bazı sanıklar, avukatları ve yakınları hazır bulundu.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil, 231 sayfalık gerekçeli kararın özetini okudu. 

Yeşil, yerel mahkemenin kararının usul ve esas yönünden bozulduğunu belirterek, bozma nedenlerini tek tek sıraladı. 

Emekli Orgeneral Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanması gerektiği yönündeki itirazını haklı gördüklerini kaydeden Yeşil, bunu bozma nedeni saydıklarını bildirdi.

"Adil yargılanma ilkelerine aykırılık"

Emekli Orgeneral Şener Eruygur'un dava sürecindeki rahatsızlığı nedeniyle yargılamaya durma kararı verilmesi gerekirken, bunun yapılmamasını da bozma nedeni saydıklarını ifade eden Yeşil, yerel mahkemenin oluşumunda ve soruşturma, yargılama, delil toplama aşamalarında adil yargılanma ilkelerine aykırılık bulunduğu tespitini yaptıklarını belirterek, bu aykırılıkları madde madde sıraladı. 

"Hukuki ve fiili irtibat somut delillerle ispat edilemedi"

Yeşil, özellikle Danıştay saldırısı davası ile Ergenekon davası sanıkları arasındaki hukuki ve fiili irtibatın somut delillerle ispat edilmemesi, zayıf deliller ve iddialarla dosyaların birleştirilmesini de bozma nedeni saydıklarını bildirdi. 

"Ergenekon terör örgütü' kabulünde isabet yok"

Yerel mahkemenin "Ergenekon Terör Örgütü" kabulünde yeterli kanaat oluşturmadığı gerekçeleri sıralayan Başkan Yeşil, "Ergenekon Terör Örgütü"nün, kim tarafından ne zaman kurulduğunun, suçlarının, hiyerarşik yapısının ortaya konulmaması, liderinin belli olmaması gibi nedenlerle yerel mahkemenin "Ergenekon Terör Örgütü" kabulünde isabet bulunmadığına karar verdiklerini de açıkladı. 

"Hakkımızı suç örgütünün temizlenmesi şartıyla helal ediyoruz"

Öte yandan Ergenekon Davası sanıklarından CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, "Çektiğimiz acıların, bize yapılan işkencelerin bedelini bir şartla helal ediyoruz, milletimize helal olsun diyoruz, o şart da bu suç örgütünden milletimizin, devletimizin temizlenmesidir." dedi.

Bakmadan Geçme