Volkswagen Avrupa'da tazminat ödemeyi kabul etmiyor

Volkswagen, emisyon skandalının ardından AB ülkelerindeki araç sahiplerine yasal mevzuat olmadığından tazminat ödemeyeceğini belirtti.

  • 517

BRÜKSEL

Alman otomotiv sektörünün en büyük şirketi Volkswagen, emisyon skandalının ardından Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki araç sahiplerine yasal mevzuat olmadığından tazminat ödemeyi reddetti.

AB Komisyonu Sanayiden Sorumlu Üyesi Elzbieta Bienkowska ile Volkswagen CEO'su Matthias Mueller basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.

AB kaynaklarına göre, Bienkowska, Volkswagen'in emisyon skandalına karışan toplam 11 milyon dizel aracının 8,5 milyonunun AB piyasalarında satılmasını gerekçe göstererek, şirketin Avrupa'daki tüketicilere de ABD'de olduğu gibi tazminat ödemesini istedi.

ABD'ye farklı Avrupa'ya farklı

Volkswagen, skandalın ortaya çıkmasının ardından ABD'deki yarım milyon araç kullanıcısına bin dolarlık tazminat vereceğini duyurmasına rağmen, Avrupa'da mevzuata aykırı bir durum olmadığını savundu. Bu nedenle, AB tüketicilerine yönelik bir tazminat verilemeyeceğini öne sürdü. Volkswagen, ayrıca ABD piyasasında satılmış araçların teknik olarak farklı özelliklere sahip olduğunu belirtti.

AB Komisyonunun skandal nedeniyle Volkswagen'e ceza verme yetkisi olmamasına rağmen şirkete siyasi baskı uygulama olanakına sahip. Buna rağmen AB Komisyonu, gelecekteki olası skandallar karşısında elini daha da güçlendirmek için ceza yetkisi tanıyan bir teklif üzerinde çalışıyor.

Avrupa Parlamentosu inceleyecek

Ayrıca Avrupa Parlamentosu da, emisyon skandalı ile ilgili 45 üyeden oluşan bir inceleme komitesi kurma kararı aldı. Komite, Avrupa'daki düzenleme ve yasal mevzuatların değerlendirmesini yaparak otomotiv sektörünü inceleyecek.

Emisyon meselesi nedeniyle Volkswagen 6,5 milyar avroluk bir kaynak ayırmıştı. Ama değerlendirmeler, firmanın ABD'de ödeyeceği cezanın 18 milyar dolara kadar çıkabileceğini gösteriyor. AB'de de ceza ödemesi durumunda şirketin çok zor durumda kalacağı için komisyona direneceği öngörülüyor.


www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme