..Ve başkentte trafik çilesi

Günde 350 bin aracın geçtiği, 1 milyon başkentlinin faydalandığı Ankara Bulvarı, mahkeme kararı ile bugün 03.00'te ulaşıma kapatıldı. Başkentli 5 dakikada kat ettiği yolu 45 oakikada kat edebilecek, trafik adeta felç olacak.

  • 3419

Ankara Bulvarı, büyükşehir belediyesi ekipleri tarafından saat 03.00’da trafiğe kapatıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) alanlarıyla ilgili 1/10.000'lik nazım imar planı, koruma amaçlı nazım imar planı ve ulaşım planlarının mahkeme tarafından iptal edilmesinin üzerine 14,5 kilometrelik Ankara Bulvarı'nı trafiğe kapattı.

Saat 02.30’da bulvar ve bulvara bağlantı yollarına gelen belediyeye bağlı ekipler, son hazırlıklarını yaptı.

Sürücülerin görmesi için yollara uyarı tabelaları koyan ekipler, saat 03.00’da bulvarı trafiğe kapattı. Bulvarın girişlerine ise kamyonlarla getirilen beton bariyerler konuldu.

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığında görevli işçiler, bulvarın Çiftlik Kavşağı girişini beton bariyerlerle ulaşıma kapattı.

Yetkililer, kavşak çıkışının da araçların gitmesine imkan vermek amacıyla 2 saat sonra kapatılacağını, işlemin 28 noktada eş zamanlı uygulandığını belirtti.

- KARAR YÜRÜRLÜKTE

Kapatma kararının uygulandığı dakikalarda, Çiftlik Kavşağı'ndaki motosiklet sürücüsü duruma itiraz etti. 

Yetkililer, mahkemenin kararını uygulamak zorunda olduklarını kaydederek, vatandaşların mahkemeye başvurmaları ve ilgili kararın iptali halinde bulvarın yeniden ulaşıma açılabileceğini dile getirdi.

Ulaşıma kapatılan alanlar, Ankara'nın doğu-batı aksında trafiğin büyük oranda yükünü çeken Ankara Bulvarı'nın yanı sıra, Şaşmaz Bulvarı, Zırhlı Tümen önünde açılan yeni yolun bir bölümü, İstanbul Yolu Çiftlik Kavşağı ile çiftlik içindeki eski hemzemin geçit arasında yapılan viyadüğü de kapsıyor.

 

 - ETKİLENECEK BÖLGELER

Celal Bayar Altgeçidi gidiş-geliş kapatıldı, trafik Silahtar Caddesi istikametine verildi. Trafik yoğunluğundan hastanelerin bulunduğu bölge, Sıhhiye ve Tandoğan etkilenecek.

Hipodrom Caddesi bağlantısı gidiş-geliş kapatıldı, Yenimahalle, Keçiören, Ulus, Etlik ve hastaneler bölgesinde trafik yoğunlaşacak.

İstanbul Yolu Çiftlik Kavşağı ile eski hemzemin geçit arasındaki viyadük kapatıldı. Trafik, Yenimalle, Demetevler, Batıkent bölgesi ve İstanbul Yolu'na kayacak.

AOÇ Köprüsü ve bağlantı yolları gidiş-geliş kapatıldı. Cumhurbaşkanlığı Bulvarı trafiği, Silahtar Caddesi'ne verilecek. Gazi Mahallesi, Söğütözü, Beştepe bölgesinde yoğunluk yaşanacak.

TİGEM Köprüsü ve bağlantı yolları kapatıldı. Trafik, Çiftlik Caddesi ve Silahtar Caddesi'ne verilecek. TİGEM, Türk Traktör, MKE Fişek Fabrikası etkilenecek. 

Marşandiz Köprüsü bağlantı yolları kapatıldı. Araçlar, Anadolu Bulvarı'nda seyredecek. 

Güvercinlik ve BELKO alt geçidi, Şaşmaz Bulvarı, Ümitköy ve Etimesgut bağlantısı kapatıldı. 

Ankara Barosu ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odası tarafından açılan dava sonucu 5. İdare Mahkemesi, AOÇ imar planlarını iptal etmişti.

İleri >>

AOÇ güney-batı yönünde yer alan, günde 350 bin aracın geçtiği 14,5 kilometrelik alanı kapsayan Ankara Bulvarı, İstanbul ve Eskişehir yolu, Anadolu Bulvarı, Ümitköy, Bilkent, Sincan, Etimesgut, Şaşmaz, Eryaman ve Batıkent'te oturanların ulaşımını rahatlatmak için yapılmıştı.

 

-MELİH GÖKÇEK'İN AÇIKLAMALARI

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 13 Ağustos'ta yaptığı basın toplantısında mahkeme kararını yerden yere vurmuş, bulvarı 17 Ağustos'ta kapatacaklarını açıklamıştı.

İşte o basın toplantısının detayları:

 

Basın Toplantısı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Basın ToplantısıAnkara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Bulvarı ve bağlantı yollarının, “Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odası” tarafından açılan dava sonucu 17 Ağustos Pazartesi günü sabaha karşı saat 03.00’da kapatılacağını açıkladı.
Mahkeme kararı sonucu, Pazartesi gününden itibaren yolun kapatılması gerektiğin belirten Başkan Gökçek, “Ankara halkına yapılan hizmet düşmanlığının, halka zulmetmenin en güzel örneğini yaşayacağız” dedi. 
Gökçek, Büyükşehir Belediyesi Başkanlık makamında düzenlediği basın toplantısında, Ankara Bulvarı'nın kapatılması hakkında bilgi verdi. Daha önce Ankara Barosu’nun açtığı davayı, mahkemenin, "Baro'nun buna ehliyeti olmadığına" karar vererek reddettiğini hatırlatan Başkan Gökçek, daha sonra TMMOB'a bağlı 5 oda tarafından açılan davada, Ankara 5. İdare Mahkemesi tarafından AOÇ ile ilgili planın iptal edildiğini söyledi. 
AOÇ planıyla ilgili kararın, 5 yıl önce 2010 yılında Büyükşehir Belediye Meclisi’nden alındığını ve çalışmalara başlandığını, ancak mahkemeden 5 yıl sonra böyle bir karar verildiğini bildiren Başkan Gökçek, ilgili Anayasa maddelerini de okuyarak, “Yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için 2 şart gerekiyor. Telefasi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması. Bu şartların ikisi de kesinlikle yok. Telafisi güç ve imkansız zararlar şimdi doğuyor esas...” diye konuştu.

-“HER GÜN 1 MİLYON KİŞİ BU YOLU KULLANIYOR”
Bu bulvarın kapatılmasıyla, Ankaralı'nın, yıllık 1 katrilyon (milyar) lira mazot ve benzin kaybına uğrayacağını, bu yolu günde 350 bin aracın kullandığını ve bunun da her araçta 3-4 kişi olduğu varsayılırsa 1 milyon vatandaş anlamına geldiğini anlatan Başkan Gökçek, bilirkişilerin çoğunluğunun İstanbul’dan geldiğini ve Ankara Üniversitesi’nden öğretim üyesinin, kapatılmaması yönünde oy kullandığını söyledi. 
İstanbul’dan gelen bilirkişilerin de alanı Devlet Mezarlığı’nın üzerinden inceleyerek karar verdiklerini ve bu yolların ne anlama geldiğini bir İstanbullu'nun bilemeyeceğini ifade eden Başkan Melih Gökçek, Mahkeme’nin, gerekçesinde de buranın tarım arazisi olduğunu ve yolun AOÇ’yi ikiye böldüğünü açıkladığını da kaydederek, “Yılardır demiryolları geçiyor ve zaten bölüyor. Atatürk’ün mirasına ihanetmiş. Açın okuyun vasiyetini, ‘burayı eğlence dinlence ve gezi yerleri için bağışladım’ diyor. Biz de oraya Ankapark ve halkın geçmesi için yol yapıyoruz” dedi. 
“Bu ana arteri kapatmak zorundayız ve Ankara trafiği maalesef felç olacak” diyen Başkan Gökçek, Sabancı Bulvarı ve Anadolu Bulvarı’nın da AOÇ arazisinden geçtiğini, ancak bunlara itiraz edilmediğini de hatırlatarak, “Bu, Melih Gökçek ve AK Parti düşmanlığından başka bir şey değildir. Tamamen ideolojik. Başka bir nedeni yok. Basın toplantısı yapıyorlar ve Şehir Plancıları Odası, ‘trafiğe kapatılması yetmez, tamamen kazınması lazım’ diyor. Nedir bu düşmanlığınız? Günde 1 milyon insan kullanıyor. Bunu nasıl söylersiniz?” diye konuştu.

-“KAPATMA, ESKİŞEHİR VE İSTANBUL YOLUNDA YOĞUN HİSSEDİLECEK”
Yolun kapatılacağı bölümleri tek tek basın mensuplarına harita üzerinde göstererek anlatan ve Eskişehir ile İstanbul Yolu’nun çok yoğun olacağını, vatandaşın büyük zaman kaybı yaşayacağını anlatan Başkan Gökçek, 5 dakikada alınan mesafenin 45 dakikaya kadar çıkacağını, okulların da 1 ay sonra açılacağını hatırlattı. Başkan Gökçek, “Biz Belediye Meclisi’nden karar aldık, vatandaşa itiraz fırsatı verebilmek için... Bizim kararımıza karşı vatandaşın dava açma hakkı var. Vatandaşlar ve meslek odaları bu konuyla ilgili dava açıp, yolun trafiğe açılması yönünde karar çıkartabilirler” dedi.

-BİLİRKİŞİLERE DAVA


Bilirkişilere ve dava açan oda temsilcilerine seslenerek, “Sizde cesaretin ‘C’ si varsa o gün kapanan yerlere gelir ve vatandaşa siz açıklarsınız kapanma nedenlerini” diyerek seslenen Başkan Gökçek, “Bilirkişiler hakkında suç duyurusu hazırlıyoruz. Hukuka aykırı yorum yaparak, insanların zararına yol açmışlardır. Hem ceza kanunu hem de maddi tazminat açısından davalar açılacak. Bizim yolları kapattıktan sonra yeniden bir mahkeme kararı alınır ve açılmaz ise vatandaş bilirkişi ve odalar için ayrı ayrı davalar açabilir” diye konuştu. 
16 Ağustos Pazar gününü 17 Ağustos Pazartesi gününe bağlayan gece saat 03.00’dan itibaren Ankara Bulvarı ve bağlantı yollarının kapanacağını yineleyen Başkan Gökçek, “Bizde bir atasözü var, 'Kılavuzu karga olanın akıbeti hayır olmaz' derler. İnanıyorum ki millet demokratik tepkisini mutlaka bu odalara karşı gösterecek ve bu odalar da bir daha dava açmadan önce düşünecektir" dedi.
Gökçek, söz konusu meslek odalarının hem kararı aldırıp, hem de halkı kışkırtmakla kendisini suçladıklarını belirterek, “Eskişehir yolunda Koç kulelerine niye dava açmıyorlar? Bunları düşündüğünüz zaman olayı çözüyorsunuz . Kimisine açıyor, kimisine açmıyorlar. Bunların tüm mücadelesi, AK Parti’ye karşı bir mücadele” dedi. 
Bir soru üzerine mahkemenin isterse Akay Kavşağı’nda olduğu gibi bir günde de karar alıp yolu açabileceğine dikkat çeken Başkan Gökçek, bilboard ve afişlerle, vatandaşın yolun neden kapatıldığı konusunda bilgilendirileceğini de ifade ederek,şöyle devam etti:
“Bu tamamen ideolojik tavırdır. Mahkeme kararı kesinlikle hukuki değildir. Bilirkişilerin büyük bir kısmı yanlı davranmıştır. Ankara’yı tanımayan bilirkişilerdir. Bilirkişilerle ilgili ceza davası ve hukuki tazmin davaları açacağız. Bunları kesinlikle ve kesinle yanlarına kar kalsın diye bırakmayacağız. Çünkü elimizde bu kararın hukuki olmadığına dair çok net bilgi ve belgeler var. Bütün Ankaralılara sabır diliyorum. Ümit ediyorum ki, bu kapatma süreci, yeniden bir mahkeme kararıyla en kısa süre içerisinde ortadan kalkar.”

Bakmadan Geçme