Ülkemizde kadına şiddetin tarihçesi

Dünya üzerinde siyasi nedenlerle idam edilen kadın sayısı bir elin parmakları arasında sayılır. Ne yazık ki bir tanesi vardır Erzurumlu Şalcı Şöhret Ana, siyasi nedenle ilk kez bir kadın idam edilmiş tarihe kara bir leke olarak geçmiştir. İşte kadına şiddet bu olayla başlamıştır. Fakat bir hiç uğruna öldürülen insanlarımız hakkında doğru dürüst bir söz söylenmediğine değinen yazarımız Vehbi Kara Ülkemizde kadına şiddetin nasıl başladığını ve tarihten örnek vererek anlatmıştır.

  • 2181

(HABER PLATOSU - ÖZEL) 

(DR. VEHBİ KARA)

Dünya üzerinde siyasi nedenlerle idam edilen kadın sayısı bir elin parmakları arasında sayılır. Ne yazık ki bu birkaç kadından birisi Türk olup Erzurumlu Şalcı Şöhret Anadır. Şapka devrimine karşı çıktığı için asılan bu kadının hikayesi şöyledir:

25 Kasım 1925 Tarihinde kabul edilen Şapka İktizası Kanunu, 28 Kasım’da Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Hala da bu kanun caridir, geçerlidir. Hiçbir hükümet ilkel olan bu zorlama kanunu kaldırmaya cesaret edememektedir.

Şapka Kanunu basit ve geçiştirilebilecek bir şey değildir. Zira bu kanun ile “benim devrimlerime uymazsanız sonunuz nice olur” denilerek hemem hemen her ilimizde idam cezaları uygulanmış hatta yetmemiş gibi Erzurum’da şal satan Şöhret Ana’yı idam etmişlerdir. Amaç halka korku salmaktı. Hatta zavallı bir kadını da kurban ettiler ve bunu da başardılar. İslam’ın izzet ve şerefini bin yıldır muhafaza eden bu millet kadınları dahil asılmak suretiyle acımasız bir şekilde ezildi, hakarete uğradı.

Vehbi Kara'nın yazısının tamamını okumak için tıklayın.

Bakmadan Geçme