Tuşlu cepler artık cep yakacak!

Yeni yıl zamlarından nasibini alan cep telefonunda giriş seviyesindeki modellere de zam göründü. ÖTV'si 160 TL'ye çıkan tuşlu telefonların fiyatı 189 TL'den başlıyor. Bu zammın kayıtdışını da artırmasından korkuluyor

  • 668

Cep telefonunda giriş seviyesindeki tuşlu modellerden alınan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) 120 TL’den 160 TL’ye çıkarıldı.Yeni yıl zamları arasında bulunan bu artış, fiyatı 640 TL’nin altında olan telefonların satışını etkileyecek.


Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Sinan Ekşi, cepte alınan Özel Tüketim Vergisi’ne yüzde 33 oranında zam geldiğini kaydetti. 40 TL’lik ÖTV zammı ile geçen yıl 120 TL + KDV olan minimum ÖTV tutarının 160 TL + KDV yani 188.8 TL’ye yükseldi.

600 TL altını etkiler

Ekşi, özellikle ekonomik segmentte yer alan telefonların yüzdesel olarak daha yüksek oranda etkilendiği bu zamların son yıllarda satışı göreceli olarak düşük seyreden 1.000 TL’nin altındaki ürünlerin satışını azaltacağını kaydederek, bunda 1.000 TL üzerindeki telefonlarda yüzde 25 olan ÖTV’nin, ekonomik fiyatlı telefonlarda yüzde yüzün üzerinde oranlara ulaşmasının payının büyük olduğunu vurguladı.

Giriş seviyesi fiyatı arttı

Asus Türkiye Ülke Müdürü Bora Aras da, vergi zammının giriş seviyesi ve tuşlu telefonların fiyatlarının yüzde 10 oranında artmasına  neden olacağını belirterek, “Üst fiyat segmentindeki telefonların fiyatlarını etkilemeyecek. Fiyatı 640 TL’nin altında olan cep telefonlarına 50 TL’ye yakın zam gelmiş olacak. Bu nedenle tüketicilerin satın alma davranışı 600-700 TL’nin üzerindeki telefonlara kayacak dedi.

Bakmadan Geçme