Türkiye pozitif ayrışıyor

Küresel ekonomide ülkelerin sorunlarla mücadelesinin sürdüğü, altın fiyatlarının yükseldiği, petrol fiyatlarında volatilitenin arttığı bir dönemde yatırımcıların 'güvenli liman' ve risk algısının değişiklik göstermesi dikkati çekiyor.

  • 498

İSTANBUL

Küresel ekonomide ülkelerin sorunlarla mücadelesi devam ederken, Türkiye'nin son dönemde başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere piyasalarından pozitif ayrışması ve TL varlıklara olan talebin artması dikkati çekiyor.

Türkiye düşen petrol fiyatlarından en fazla fayda sağlayan ülkelerin başında gelirken, bu durum ülkenin cari açığını iyileştirmesine ve gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışmasına yardımcı oldu. Türkiye'nin hem siyasi hem de ekonomik açıdan Avrupa Birliği ile ilişkilerinde son günlerde katettiği mesafe de TL varlıklara olumlu yansıdı.

Tüm bu gelişmeler sonucunda Türk lirası dolar karşısında değer kazanırken, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksinde ise yüzde 9'u aşan yükseliş yaşandı. Dolar endeksi 2015'te yüzde 9'un üzerinde yükselirken, bu yıl ise yüzde 1,5 geriledi. 

Borsa

AA muhabirine piyasalardaki gelişmeleri değerlendiren Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, yurt dışı piyasalarla beraber yıla kötü başlayan BIST 100 endeksinin, şubat ortalarından itibaren kaydettiği güçlü trendle yurt dışı piyasalardan çok net bir şekilde pozitif ayrıştığını söyledi.

Döviz piyasası

Ziraat Yatırım Yönetmeni Sevgül Düzgün, küresel piyasalarda Fed'in mart ayı toplantısında faiz artışını öteleyeceğine dair beklentilerin fiyatlanmaya devam ettiğini söyledi. Düzgün, Avro Bölgesinde ortaya çıkan ucuz kaynakların yüksek getiri potansiyeline sahip Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yöneleceği beklentisini dile getirerek, "Türkiye'nin görece daha güçlü büyüme görünümü, cari açıktaki iyileşme ve sağlam bütçe dengesi gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye'yi ön plana çıkarabilir ve TL varlıklara olumlu yansıyabilir"diye konuştu.

Petrol piyasası 

Türkiye'nin cari açığının düşürülmesinde büyük katkı sağlayan petrol piyasasındaki son gelişmeleri değerlendiren Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy da arz tarafındaki fazlalık ve talep tarafındaki yetersizlik nedeniyle petrol fiyatlarında uzun süren bir düşüş yaşandığını ifade etti.

Bakmadan Geçme