Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerini ağırladı

Türkiye'nin dönem başkanlığını devraldığı İİT 13. İslam Zirvesi'nde, üye ülkelerden 21 devlet başkanı, 6 hükümet başkanı, 9 başkan veya başbakan yardımcısı ve 12 bakan ağırlandı.

  • 878

Türkiye’nin dönem başkanlığını devraldığı İİT 13. İslam Zirvesi'nde, üye ülkelerden 21 devlet başkanı, 6 hükümet başkanı, 9 başkan veya başbakan yardımcısı ve 12 bakan ağırlandı.

"Adalet ve Barış İçin Birlik ve Dayanışma" temasıyla İstanbul'da düzenlenen zirveye 3 bin 300 kişi delegasyon olarak başvururken, 32 ülkeden 542 basın mensubu akredite oldu. Zirve sırasında alınan yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle 5 binden fazla polis görev yaptı.

Üye ülkelerden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bahreyn Veliaht Prensi Salman bin Hamad El Halife, Brunei Sultanı Hasan El-Bulkiye Muiziddin Va’dulah, Burkina Faso Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore, Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Ouattara, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Katar Emiri Temim Bin Hamad Al Sani, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Mustafa Al Sarraj, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi zirveye katıldı.

Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı “gözlemci ülke” ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, "özel davetli ülke" olarak zirveyi takip etti.

Aile fotoğrafındaki tek kadın Surinam’dan 

Lübnan, Kamerun, Malezya, Nijer, Somali ve Ürdün başbakan düzeyinde temsil edilirken, Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Endonezya, Gabon, Özbekistan, Umman, Uganda ve Sierra Leone bakan üstü, Bangladeş, Cibuti, Fas, Gine Bissau, Kırgız Cumhuriyeti, Komorlar, Maldivler, Mali, Moritanya, Mozambik, Nijerya, Sudan, Surinam, Tacikistan, Togo, Tunus ve Türkmenistan bakan düzeyinde katılım gösterdi.

Zirvenin ilk gününde çekilen aile fotoğrafına yer alan tek kadın, Surinamlı Bakan Niermala Badrising oldu.

Çalışma oturumları düzenlendi

Zirvede 5 çalışma oturumu düzenlendi. Basına kapalı yapılan oturumların ilkinde Kudüs Komitesi, İSEDAK, Enformasyon ve Kültürel İşler Komitesi, Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesi Başkanları raporlarını açıkladı. Aynı oturumda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı raporunu sundu. Diğer oturumlarda ise genel değerlendirmeler yapıldı.

Yoğun diplomasi trafiği

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen zirve, bölgenin en önemli liderlerini bir araya getirmesinin yanı sıra yoğun diplomasi trafiği yaşanmasına da neden oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve boyunca Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko, Brunei Sultanı Va’dulah, Lübnan Başbakanı Temmam Selam, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Serraj ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Malezya Başbakanı Necib Rezak, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzzetbegoviç, Pakistan Cumhurbaşkanı Hüseyin, Filistin Devlet Başkanı Abbas, Katar Emiri Şeyh Temim ile ikili görüşmelerde bulundu. 

Diğer yandan zirveye katılan ülkelerin temsilcileri de kendi aralarında birçok ikili görüşme yaptı.

Zirve öncesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan, devlet ve hükümet başkanları onuruna Savarona yatında akşam yemeği verdi. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan zirvenin ilk gününde de liderlere rehberler eşliğinde Dolmabahçe Müzesi gezdirilerek İstanbul’un güzellikleri tanıtıldı.

Eylem Programı, sonuç bildirisi ve Filistin kararı

Zirvenin sonunda gelecek 10 yıl için çeşitli alanlarda hedefler koyan "İİT-2025: Eylem Programı" belgesi, Filistin kararı ve nihai bildiri kabul edildi. Zirve sonunda ayrıca Türkiye tarafından İslam dünyasının karşı karşıya olduğu sorunlar ve bu sorunların çözümüne ilişkin yaklaşımları içeren "İstanbul Deklarasyonu" da yayımlandı.

Bakmadan Geçme