Türkiye ile AB Zirvesi öncesi Avrupa'da 'Türkiye' tepkisi büyüyor

Avrupa'da mülteci kriziyle ilgili tartışmalar büyüyor. Geçişlerin sınırlardırılması nedeniyle yığılmanın olduğu Yunanistan kızgın. Macaristan Başbakanı Orban da Türkiye ile yapılan anlaşmaya tepkili

  • 736

 


25 Şubat 2016 11:58
[Mynet - Deutsche Welle Türkçe Servis]
[Avrupa'da 'Türkiye' tepkisi büyüyor]
PaylaşTweetlePaylaşPaylaşGönder

Yunanistan, Avrupa Birliği'ne mülteci kriziyle ilgili siyasi kararları veto etme tehdidinde bulundu. Başbakan Aleksis Çipras parlamentodaki konuşmasında, komşu Makedonya'nın Yunanistan'dan gelen mültecilere sınırlarını kısmen kapatmasını eleştirdi. Çipras mültecilerin üye ülkeler arasında adil bir şekilde dağıtılmasıyla ilgili mutabakata uyulana kadar AB'nin kararlarını veto erdeceklerini duyurdu.

Merkel: Türkiye ile anlaşmaya değecek

Yunanistan'ın tek mülteci dahi kabul etmeyip sınırlara tel örgü çekilmesini kabul etmeyeceğini belirten Başbakan Çipras, Avusturya ve Batı Balkan ülkelerinin AB çerçevesi dışında ve Yunanistan olmadan mülteci konferansı düzenlemelerini ‘utanç verici' olarak niteledi. Çipras, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde binlerce mültecinin Yunanistan'da yığılmasına yol açtığı için Balkan rotasının kısmen kapatılmasından şikâyetçi olmuştu.

ORBAN: AB ERDOĞAN'A DİLENİYOR

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, mülteci krizinde işbirliği yapmak üzere Türkiye ile varılan mutabakatın Avrupa'nın güvenliğini tehdit ettiğini öne sürdü. Orban Alman Bild gazetesinin “Ankara'ya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güveniyor musunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan uzun zamandan beri benim şahsen arkadaşım. Bizim Türkiye ile ilişkilerimiz çok sıkı ve karşılıklı güvene dayalı. Ama bundan bağımsız olarak, ben AB'nin Türklerin yanında dilenci yapıldığı düşüncesindeyim. Para ve vaatler karşılığında, kendimiz koruyamadığımız sınır güvenliğimiz için boyun eğip Bay Erdoğan'a yalvarıyoruz. Ancak bu iyi bir siyaset olamaz. Bu siyaset Avrupa'nın geleceğini ve güvenliğini Türkiye'nin isteğine bağımlı hale getiriyor. Brüksel, biz yerine getirir miyiz, getiremez miyiz diye düşünmeden Türklere vaatlerde bulunuyor."

"Brüksel, Türklere tutamayacağı sözler veriyor. Ya da tutmak istemediği sözler veriyor" diyen Orban, "Türkiye'den yüz binlerce mülteciyi alıp AB ülkeleri arasında dağıtma planı hayalden ibaret. Bunu hiçbir AB ülkesi uygulayamaz ve uygulamak da istemez. Eğer ben bu plana onay verirsem, beni Budapeşte'de cadde aydınlatma direğine assınlar" ifadesini kullandı.

AVUSTURYA DA TEPKİLİ

Mülteci politikasını değiştirmekte haklı olduklarını öne süren Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz mülteci sayısının artması karşısında Orta Avrupa'ya geçişleri sınırlandırmak 

zorunda kaldıklarını söyledi. Kurz, Alman televizyonuna verdiği demeçte, Balkan ülkeleriyle birlikte, birkaç gün içinde Türkiye'den Orta Avrupa'ya geçmenin artık mümkün olmadığı sinyalini verdiklerini ifade etti.

Avusturya Dışişleri Bakanı Almanya'dan mülteci üst sınırına açıklık getirilmesini istedi. 2015'te alınan kararların yanlış olduğunu belirten Kurz mültecilerin gitmek istedikleri ülkelerin daha fazla yükü kaldıramayacağını dile getirdi. Sebastian Kurz, "Sınırların açılmasını isteyenler mülteci krizine değil ama krizin tırmanmasına yol açmışlardır”, dedi. Avrupa çapında çözüm bulunacağından emin olduğunu belirten Avusturya Dışişleri Bakanı, ancak bu çözümün mültecileri en kısa zamanda Avusturya, Almanya ve İsveç'e götürecek çözüm olmayacağını söyledi.

 Merkel’e Avusturya darbesi

Türkiye-AB anlaşması neyi kapsıyor?

Kasım 2015'te Avrupa Komisyonu ve Türkiye'nin üzerinde anlaştığı plan kapsamında Ankara'ya üç temel taahhüt verilmişti:

- 3 milyar euro'luk destek fonu
- AB üyelik sürecinin hızlandırılması
- Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi'nde serbest dolaşım hakkı verilmesi için girişimlerin başlatılması

Türkiye ise bu adımlar karşılığında Ege sahillerinde daha etkin güvenlik tedibrlerinin alınması, Türkiye'deki Suriyeli mültecilere çalışma izni verilmesi ve mültecilerin Türkiye'deki koşullarının iyileştirilmesi sözlerini vermişti.

Bakmadan Geçme