TOKİ'den ev alanların borçları ödedikçe artıyor!

TOKİ'nin kredi ödemelerindeki orantısız artışlar vatandaşı iflasa sürüklüyor. Her ay düzenli taksit ödeyenlerin borcu azalacağına artıyor. Birçok kişi bu yüzden dairelerini satıyor

  • 8501

 

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) ev sahibi olabilmekiçin her ay kredi ödeyen binlerce vatandaş orantısız zamlar nedeniyle iflasa sürükleniyor.

Özgür Düşünce Gazetesi'nin haberine göre, TOKİ Sulukuleprojesinden ev alan ya da arsa karşılığı borçlanan vatandaşların kredilerini düzenli ödemelerine rağmen ödedikleri kredi miktarının zam farkına dahi zorla denk geldiği ortaya çıktı. TOKİ'nin zam oranını kendisi belirlemek yerine Maliye ve TÜİK'ten alması nedeniyle vatandaşlar mağdur oluyor. Dört yıldır kredi ödeyen vatandaşlar ödedikleri paranın direkt faize gittiğini hatta borçlu olunan anaparanın da yükseldiğini belirtti.

BİR YILDA 6 BİN LİRA ARTTI

Sulukule'de arsası olan memur H.K. arsasını 75 bin liraya saydırıp TOKİ'nin ev kurasına girdi. 2+1 ev alacak olan H.K.'ya TOKİ 157 bin TL borç çıkardı. 75 bin lira peşinat artı 157 bin TL borcu olan H.K. altı ay düzenli ödeme yaptı. Altıncı ayın sonunda taksitlerine ve anapara borcuna yüzde 10 zam gelen vatandaş ödemelerini düzenli yapmasına rağmen ana borcu 157 bin liradan, 158 bin liraya çıktı.

TOKİ mağduru H.K. ödemelerine düzenli bir şekilde devam ettikten altı ay sonra yapılan yeni zamla birlikte anapara borcu 163 bin liraya çıktı. Bir sene boyunca ödemelerini düzenli yapan TOKİ mağdurunun anapara borcu altı bin lira artış gösterdi.

ÖMÜR BOYU ÖDESEM BİTMEZ

Yaşanan duruma isyan eden H.K, “Bu şekilde bir zam bizlerin maaşına yansımıyor. Ama devlet bizim kredilerimize bunu yansıtıyor. Ben bunu ömrümün sonuna kadar da ödesem bitmeyecek bir borç ortaya çıkıyor. Yetkililerin bu duruma bir an önce çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.

Bitmeyen kredi yapmışlar Memur maaşıyla geçinen vatandaşların krediyi artık ödeyemeyecek noktaya geldiğini belirten H.K, “Tanıdığım birçok insan evini yok pahasına sattı. Çünkü krediyi ödeyemiyor. Bitmeyen kredi yapmışlar” ifadelerini kullandı.

TOKİ VAATLERİNİ TUTMADI

Sulukule'de arsası olan A.B. isimli vatandaş da başka bir TOKİ mağduru. Sulukule'de 192 metrekare arsa üzerinde bulunan evine karşılık TOKİ'yle anlaşan A.B. sözleşmeye riayet etmediği gerekçesiyle TOKİ'yi mahkemeye verdi.

TOKİ'nin evine ve arsasına 71 bin 500 TL değer biçtiğini, buna karşılık kendisine 125 metrekare konut vereceğini belirten A.B., 171 bin 602 TL ödeme yapması karşılığında TOKİ'yle anlaştı.

Ancak TOKİ sözleşme gereği kendisine vermesi gereken 125 metrekare konut yerine 94 metrekare konut teslim etti. TOKİ tarafından sözleşmenin başında metrekaresi 1.254 TL'ye yapılan konutun maliyeti vatandaşa daha sonra 2.500 TL olarak fatura edildi. TOKİ'nin sözleşmeye uymadığını belirten A.B. 125 metrekare yerine 94 metrekare teslim edilmesini hem de maliyetin iki katına çıkarılmasını mahkemeye taşıdı.

TOKİ: ORANI BİZ BELİRLEMİYORUZ

Daha önce de gelen şikâyetler üzerine açıklama yapan TOKİ, zam oranını kendilerinin belirlemediğini kaydetmişti. TOKİ'nin açıklamasında, "Zam oranları yorumlara sebebiyet vermemek amacıyla İdaremizce hesaplanmamakta olup, ilgili ve yetkili kurumlar olan Maliye Bakanlığı ve TÜİK'ten talep edilmekte, yazılı olarak temin edilen oranlar hiçbir değişiklik yapılmaksızın aynı şekilde kullanılmaktadır" ifadeleri kullanılmış.

MEMUR MAAŞINA ENDEKSLİ ARTIŞ

 

TOKİ'den ev alanların borç bakiyesi ve aylık taksitler her yılın ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranına göre artırılıyor. Ara ödemelere indirim yapılmıyor, yalnızca borç bakiyesi azaldığından aynı vadede daha düşük aylık taksitler ödeniyor.

BiLiRKiŞi: TOKİ KÂR EDEN YAPIYA BÜRÜNMÜŞ

incelemesinin yapıldıgı evde 3. sınıf B grubu yapı malzemelerinin kullanıldıgı tespit edildi. Rapora göre A.B.'ye teslim edilen evin maliyeti 61 bin267 TL'ye denk geliyor. Yapılan fiyat artırımının ve istenen meblagın hukuk dısı oldugunu belirten bilirkisi, hazırladıgı raporda TOKI'nin kâr amacı gütmeyen bir kurulus olmasına ragmen bu durumda kâr amacı güden bir yapıya büründügünü ve vatandası magdur ettigini belirtti.

Bakmadan Geçme