Terör saldırıları Diyarbakır'ın turist sayısını yarıya düşürdü

Çözüm sürecinde sağlanan huzur ortamıyla turistlerin uğrak yerlerinden biri haline gelen Diyarbakır'da, son dönemdeki terör saldırıları nedeniyle turist sayısında yüzde 50'ye yakın düşüş yaşandı.

  • 621

DİYARBAKIR - Ömer Yasin Ergin/Hasan Namlı

Farklı medeniyetlere ait cami, kilise, kale, han, ev, çarşı ve köprü olmak üzere 612 kültür varlığına ev sahipliği yapan Diyarbakır'da turizm sektörü, son zamanlardaki terör olaylarından olumsuz etkilendi.

Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce "Turizm İşletme Belgeli Oteller"den derlenen verilere göre, 2015 yılında 21 bin 623'ü yabancı, 199 bin 506'sı yerli olmak üzere 221 bin 129 turist Diyarbakır'ı ziyaret etti.

Turizmin yüksek seviyelere çıktığı dönem olan 2015 yılının ilk 6 ayında yabancı turist sayısı 13 bin 951, yerli turist sayısı ise 127 bin 212 olarak kayıtlara geçti. Terör saldırılarının başladığı 2015 yılının ikinci 6 aylık döneminde ise yabancı turist sayısı 7 bin 672'ye, yerli turist sayısı ise 72 bin 294'e düştü.

"Turizm sektörü batma noktasına geldi"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Diyarbakır Bölgesel Yürütme Kurulu Üyesi Abdulaziz Yatkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte terör olayları başladıktan sonra turist sayısında yaklaşık yüzde 50 düşüş yaşandığını söyledi.

Diyarbakır'daki otel rezervasyonların çoğunun iptal edildiğine işaret eden Yatkın, "Tur şirketleri, bölge turlarını iptal etti. Bu konuda hem turizm acenteleri hem de konaklamayı sağlayan oteller büyük bir sıkıntı içine girdi. Olaylardan önce zor durumda olan turizm sektörü, olaylardan sonra batma noktasına geldi" dedi.

"Çözüm süreci ile şu an arasında dağlar kadar fark var"

Turizmci Ahmet Maruf Demir ise çözüm sürecindeki kazanımların heba olduğunu, iş yerini büyütme hesabı yapan esnafın işlerinin kötü duruma geldiğini belirtti. Demir, "Çözüm süreci ile şu anki süreç arasında dağlar kadar fark var. Diyebilirim ki bölge turizmin yüzde 70’i mevcut olaylardan etkilenmiş durumda" diye konuştu.

Bakmadan Geçme