SPK 'paralel' incelemede sona geldi

Paralel yapıyı finanse ettiği iddiasıyla Koza İpek Grubu'na yapılan soruşturma sonucunda Sermaye Piyasası Kurulu, grubu mercek altına almıştı. Yapılan incelemeler sonucu kurum, yatırımcıları zarara uğratmaktan Akın İpek ve Cafer İpek hakkında suç duyurusunda bulunmayı kararlaştırdı.

  • 1041

Paralel yapıyı finanse ettiği iddiasıyla Koza İpek Grubu’na yapılan soruşturma sonucunda Sermaye Piyasası Kurulu, grubu mercek altına almıştı. Yapılan incelemeler sonucu kurum, yatırımcıları zarara uğratmaktan Akın İpek ve Cafer İpek hakkında suç duyurusunda bulunmayı kararlaştırdı.

Sermaye Piyasası Kurulu paralel yapıya yönelik incelemelerinde sona geldi. Koza grubu, Koza Altın ve Bank Asya yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Koza İpek Grubu'nu mercek altına alan Sermaye Piyasası Kurulu, Koza Altın'ı zarara uğratmaktan ipek ailesi hakkındaki suç duyurusunu da ilan etti. 
Paralel yapı örgütlenmesine finans desteği sağladığı iddiasıyla takibe alınan Koza İpek Grubu'nun halka açık grup şirketlerindeki gelişmeleri SPK anlık olarak incelemeye almıştı.

SPK Koza Altın İşletmeleri A.Ş. ile ilgili incelemesi sonucunda Hamdi Akın İpek ve Cafer Tekin İpek hakkında suç duyurusunda bulunmaya karar verdi.

Karar nedeni olarak, "Koza Altın'ın yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Koza LTD'in sermayesinde 11 Eylül 2015 tarihinde oluşturulan her biri 1 sterlin değerinde 2 adet A Grubu pay ile Koza LTD'nin yönetim kontrolünün ve tüm mal varlığının yönetiminin ilişkili taraflara verilmesi suretiyle Koza Altın'ın zarara uğratılması" belirtildi.

Kurul, tespit edilen suçlar nedeniyle zarara uğrayan yatırımcıların, bahse konu işlemlerde sorumluluğu bulunan kişiler aleyhine dava açabileceklerini bildirdi.

Kurul, ayrıca kararından itibaren 3 ay içinde Koza Altın'ın 60 milyon sterlin alacağının, yönetim kontrolünün kaybedildiği tarihten itibaren işleyecek faiziyle beraber Koza Altın'a ödenmesini veya A Grubu payların iptali ya da Koza Altın'a devrini teminen, Hamdi Akın İpek ve Cafer Tekin İpek nezdinde gerekli tedbirlerin alınması hususunun Koza Altın'ın kayyumlarından istenmesine karar verdi.

SPK Hamdi Akın İpek, Cafer Tekin İpek, Melek İpek ve Pelin Zenginer için de halka açık koza grubu şirketleri ve bağlı ortakları tarafından ilişkili taraflara yapılan bağışlar neticesinde halka açık Koza Grubu şirketlerinin ve bağlı ortaklarının zarara uğratılması nedeniyle de suç duyurusunda bulundu.

SPK'nın bir diğer incelemeye aldığı kurum ise Tasarruf Mevduatı Sigorta fonu tarafından el konulan Asya Katılım Bankası'ydı.

SPK Bank Asya'da 25.03.2014 tarihinde saat 17:50:40'ta kamuya duyurulan özel durum açıklaması öncesinde ve sonrasında işlem gerçekleştirdiği gerekçesiyle Cevdet Türkyolu, Hasan Sayın, İbrahim Sayın, Muhammet Erhan Köseoğlu, Ferhat Aktaş hakkında cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Bakmadan Geçme