Sırplar Türk mutfağının lezzetlerini tadıyor

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, Gaziantepli iki esnafın işlettiği restoranda Türk mutfağına özgü birçok lezzet beğeniye sunuluyor.

  • 812

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, Gaziantepli iki esnaf tarafından işletilen restoranda, baklava, kebap, köfte, pide, lahmacun, çorba ve demleme çayın da aralarında bulunduğu Türk mutfağına özgü lezzetler yoğun ilgi görüyor.

Yaklaşık 2 milyonluk nüfusuyla ülkenin en büyük kenti konumunda da bulunan Belgrad'ın Cumhuriyet Meydanı yakınlarındaki en işlek caddelerinden Vase Carapica'da faaliyet gösteren Türk restoranı, Sırplar ile burada yaşayan veya kenti ziyaret eden Müslümanların yanı sıra Macar, Roman ve Boşnakların ilgisiyle karşılaşıyor.

Restoranın ortaklarından Gaziantepli Aytaç Ay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 yıl önce açtıkları restorana ilginin her geçen gün arttığını, Türk yemeklerinin Sırplar tarafından daha çok tercih edilmeye başladığını belirtti.

Restorandaki yemek ve tatlıların yapımında kullanılan malzemelerin büyük kısmını Türkiye'den temin ettiklerini belirten Ay, mutfakta Gaziantepli aşçıların çalıştığını ifade etti.

Kebap, pide, lahmacun ve bazı yemeklerde kullandıkları etleri Sırbistan'da helal et üretim sertifikasına sahip işletmeden aldıklarını vurgulayan Ay, 'Sırpların ilgisi çok iyi. Müslümanlar da yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle Araplar, Azeriler, gezmeye gelen Türkler bizi tercih ediyor. Kuru fasulye, alinazik, yoğurtlu kebap, karnıyarık, tas kebap, pide, lahmacun... Menümüz çok zengin. Türk mutfağına özgü ne isterseniz bulabilirsiniz' dedi.

En çok baklava tüketiliyor

Türk mutfağını ve ülkeyi tanıtmaya çalıştıklarını anlatan Ay, 'Burada bir Türk restoranı açmak kolay değil. İlk başta hayli zorlandık. Yemeklerimiz baharatlı ve acı olduğu için Sırpların damak zevkine pek uymuyordu. Ancak şimdi insanlar alıştı. Artık rezervasyon yaptırıp, gruplar halinde geliyorlar' dedi.

Restoranda en çok baklavanın tüketildiğini bildiren Ay, malzemeleri Gaziantep'ten getirilen baklava satışlarının, bu tatlıyı çok seven Sırpların özel günleri ve bayramlarında arttığını belirtti.

Sırpların demleme çayı beğendiğine işaret eden Ay, 'Sırbistan'da demleme çay verilen tek işletme burası. Yemeğin dışında çay içmek için gelenler de var' ifadelerini kullandı.www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme