Satürn'ün uydusunda okyanus bulundu

New York Times, NASA araştırma aracı ile görüntülenen Satürn ve uydularının interaktif olarak açıklamalı hallerini sitesinde paylaştı.

NASA uzay aracı Cassini, Satürn ve uyduları üzerinde araştırmalarını 11yıldır yapıyordu. Özellikle gezegenin yapısı ve uyduları üzerinde hayat belirtileri arama, olabilecek en başarılı düzeye gelmişti. Satürn gezegeninin62 uydusu var ve bunlardan sadece 53 tanesi isimlendirilmiş.

Cassini sayesinde Mimas, Enceladus, Tethys, Dione, Rhea, Titan ve Lapetusyüzeyleri çok iyi şekilde görüntülenmiş, hatta New York Times bu verileri sitesinde interaktif olarak sunmuş. Sitede incelemek istediğimiz uyduyu seçip, mouse yardımıyla çevirip inceleyebiliyoruz. Gerekli bilgileri de altında açıklama olarak veriliyor.

Cassini, bu Cumartesi günü Enceladus uydusuna en yakın uçuşunu son kez gerçekleştirdi. Enceladus, yaşam şartlarının bulunabileceği, hatta uzaylı yaşam formunun görülebilme ihtimalinin en yüksek olduğu Satürn uydusu. Güneş sistemimizdeki en parlak ve yansıtıcı obje olan Enceladus, devasa buz kabuğu ile kaplı. Ancak yörüngesinde aldığı hareketler ve esnemeler sonucunda çekirdeğinde oluşan ısı sebebiyle, bu devasa buzun altında okyanuslar yatıyor. Dünyadaki okyanuslardan daha çok sıvı olduğuna inanılan uydunun Güney Kutbu’nda, oluşmuş gayzerlerle sular buzlu yüzeyin üstüne fışkırıyor. Bu da uydunun uzayda ilginç bir görüntüsünün olmasını sağlıyor. Ayrıca bu uyduda organik moleküllere de rastlandığından, özellikle bu okyanuslar içinde mikroorganizmaların yaşama ihtimali çok yüksek. Evrimleşme ile birlikte bu uzaylı organizmaları, uzaylılar var mı yok mu sorusuna yeni bir bakış açısı getirebilir.

Satürn’ün en büyük uydusu Titan ise sahillere sahip. Yani kum ve sıvının bir arada olup atmosfer altında bulunmasını sahil olarak nitelendirenaraştırmacılar, uyduda bir uzaylı yaşam formunun olma ihtimalini düşünüyorlar. Biz yaşam için sıvı olan suya ihtiyaç duyarken, Titan üzerindeetan ve metan sıvılarına dayanan bir yaşam olabileceğine inanılıyor. Cassiniaynı zamanda Huygens adı verilen atmosfere girebilen bir robotu Titanyüzeyine indirmeyi başarmış. Böylece uydunun yüzeyi daha iyi incelenmiş.

Cassini amacı itibarıyla hayat formunu araştırabilecek bir uzay aracı değil. Bu yüzden hem Titan, hem de Enceladus için kesin konuşulamıyor. Ancak araştırmacılar Enceladus’a fazla inandıklarından dolayı, hayat formu inceleyebilen bir araç ile tekrar keşif yapmayı planlıyorlar.

Bakmadan Geçme