Saray'da gençleri ağırlayan Erdoğan sorulara ne cevap verdi?

Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Saray'da gençleri ağırladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ATV-A Haber ortak yayınında gençlerle buluştu.

"Gençlerle Büyük Buluşma" adı verilen programda Türk ve yabancı üniverite öğrencilerin sorularını cevaplayan Erdoğan'ın açıklamalarından bazı satır başları şöyle:

AK PARTİ KONGRESİ VE YENİ HÜKÜMET

Görünen o ki bu olağanüstü genel kurula temayül tek adayla gitme istikametinde. O da yüzde 81-82 oranında bir bütünleşmeyi gösteriyor. Böylece pazar günü yapılacak kongreyle de genel kurul, tüm delegeler, artık oradaki adayla ilgili kararını verecektir ve pazar akşamı da artık, Gerek partimizin diyeceğim çünkü kurucu genel başkanı olduğum için bunu söyleyebiliyorum, genel başbakanı belli olacaktır. Bunun yanında da tabii aynı şekilde bundan sonraki sürece yönelik 'Başbakan kim olacak?' sorusunun cevabı da... Tabii o gün öyle zannediyorum ki Başbakanımız Ahmet Bey (Davutoğlu istifasını verecektir. İstifayı verdikten sonra, ben de geciktirmeyi düşünmüyorum, hemen o akşam o gece yeni başbakanı görevlendirip, süratle kabinesini oluşturma imkanını verelim istiyorum."

 

 

TERÖRDE ZARAR GÖRENLERİN DURUMU...

Evlerini terk edenlere çağrım var; Evlerini tamir etmesinler. Bu yapıları biz yıkalım ve yeniden inşa edelim. Kentsel dönüşümü buralarda uygulayalım. Ondan sonra yeni evlerine gelsinler.

 

 

DOKUNULMAZLIK MESELESİ

Bir taraftan diyorlar ki 'hodri meydan'. 'Hodri meydan' diyorsanız o zaman açın önünü, gitsin yargıya, hepsi yargılansın. Burada kaçmanın bir anlamı var mı, yok. Çünkü bugün yargılanmasan yarın zaten yargılanacaksın.

Ne zaman? Milletvekilliği bittiği anda gene yargılanacak. Bu işten kaçış yok, şimdi yargılan, hiç olmazsa Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisinin başına dert olmayın.

FİLİSTİN KONUSUNA ADIMLARIMIZI ATIYORUZ

Ambargo kapsamında 'burası enerjisiz' dedik. Onunla ilgili gelişme var. Diğeri su sıkıntısı. Filistinli kardeşlerimizle görüşerek adımlarımızı atıyoruz.

"BİZ KISKANÇ DEĞİLİZ"
 

Londra'nın Müslüman Belediye Başkanı'na yol gösterebilirim. Biz Türkiye olarak kıskanç değiliz, rahatız. Bir Müslümanın Londra'ya Başkan seçilmesi her türlü takdirin üzerindedir.'

SPOR HAYATI
Haftada 3 gün futbol, basket, koşu ve ağırlık çalışıyorum. Şuan 95 kiloyum, boyum da 185.

AZINLIK YURTTAŞLAR
Ülkesinden göç eden azınlık yurttaşların geri dönmesini arzu ediyoruz. Eşit vatandaşlık temel anlayışımızdır.

ENGELLİ VATANDAŞLARIN HAKLARI
Ülkemizde engelliler hiçbir dönemde istihdam edilmediği kadar istihdam edilmeye başladı.

Özel sektörü de bu konuda çok teşvik ettik. Sizler de engelli alacaksınız. 100 kişi mi çalıştırıyorsunuz 3’ü engelli olacak. Burada bir ölçüyü paylaşmak isterim. Bu engelli kardeşlerim içinde öyleleri var ki engeli bazı meslekleri yapmayı müsade etmiyor. Mesela, 'hakimlik, savcılık' dedi. Tabii bir görme engelli hakim, aynı şekilde duyma engelli hakim olursa kararını veremez. Dil noktasında sorun varsa kararını veremez. Ama diyelim ki kol ve ayağında sıkıntı varsa hakim ve savcı olmasında sıkıntı yok. Görmede, duymada, konuşmada engeli varsa maalesef bu işin önünü kesiyor. Örneğin dışişlerinde beden noktasında ayakta engeli varsa büyükelçi veya başkonsolos olmasına mani yok. Bir arkadaşım var, şu anda Dışişlerinde başkonsolos olarak çalışıyor. Kendisine 'artık ciddi tecrüben var büyükelçi yapalım seni' dedim 'ben bu noktada kalmak istiyorum' dedi. Diğer birimlerde de engelin çeşidine göre bazı atamalarda sıkıntı olabilir. Okumuş yetişmiş binlerce engelliyi devlet kurumlarına taşıdık. Öğretmenelik yapan kardeşlerim var. Şu anda devletin diğer kurumlarında sekreteryada, şurada, burada görev yapanlar var. İlk defa bu 12-13 senede önleri bu kadar açıldı, bundan sonra bu daha da devam edecek.

AB İKİ YÜZLÜLÜK YAPIYOR
Vize verirler vermezler hiç önemli değil. Biz buraya vizeyle gelmedik. Avrupa'nın halkı Müslüman olan ülkelere tavrı değişik. AB iki yüzlülük yapıyor. Latin Amerika ülkelerine vize imkanı veriyorsun da Türkiye'ye niye vermiyorsun? Bizim duruşumuz çok önemli. Vize verirler verirler, vermezler vermezler. Hiç önemli değil. Er veya geç Türkiye'ye ben vize vereceklerine inanıyorum. Vermezlerse de şahsen Türkiye Cumhuriyeti'nin bir cumhurbaşkanı olarak bunu kendime dert edinmiyorum. Şu anda Avrupa, maalesef iki yüzlülük yapıyor. Bakıyorsunuz Latin Amerika ülkelerine vize veriyor, yani Schengen'e tabi tutuyor. Ne alakası var bunların Avrupa Birliği'yle? Onlara bu imkanı veriyorsun da müzakereci bir ülke olan Türkiye'ye niye bunu vermiyorsun? Türkiye, sene 63, sene 2016, 53 yıldır Avrupa Birliği ile bu görüşmeleri yapıyor. Ben yıllarca Liderler Zirvesi'ne katıldım, Ahmet Bey işte burada birkaç Liderler Zirvesi'ne de o katıldı. Ben katıldığım zaman 15 ülke vardı daha sonra bunu 28'e çıkardılar ki şu anda o var ama maalesef bu konularda atılması gereken adımları atmadılar.

"OPERASYONLAR DEVAM…ENTEL DANTELLERE TEPKİ
Bazı enteller operasyonlarımıza laf söylemeye kalkıyor. Terör bitmeden operasyonlar bitmeyecek. Hiç endişeniz olmasın. Bizi izlemeye devam edin. Bu canilerin okul diye, hastane diye derdi yok; yakıyor, yıkıyorlar.

Biz oralarda asla güvenlik güçlerimizin hakimiyetini kaybetmesi diye bir şeyi kabul etmeyiz. Bedelini şu anda ödedikleri gibi ağır bir şekilde öderler. Ödemeye de devam edecekler. Bu iş bitmeden, bu iş çözüme kavuşmadan, sıfırlanmadan bir defa bu operasyonlar bitmeyecek. Kesinlikle bu ülkede Türkiye Cumhuriyeti devletinin otoritesini, hakimiyetini ve benim milletimin huzurunu sağlayana kadar bu mücadeleyi biz sürdüreceğiz. Bu mücadeleyi sürdürürken de tüm insani hizmeti, benim vatandaşım gönül huzuru içinde alacak. 

Okullarıyla, hastaneleriyle, her şeyiyle. Çünkü bu canilerin, bu vahşilerin okul diye, hastane diye bir derdi, bir sorunu yok. Bunlar camiyi de yakıyor, yıkıyor, hastaneyi de yakıyor, yıkıyor. Bunlar okulları da yakıyor, yıkıyorlar. Ama bakıyorsunuz bazı entel dantel takımları da bunlar için imza topluyor. Neymiş, bu operasyonların yapılması insani değilmiş. Bu operasyonlar bu ülkede benim samimi, dürüst vatandaşımı öldürenlere karşı yapılıyor. Bir devletin görevi vatandaşının can güvenliğini, mal güvenliğini, yol emniyetini sağlamaktır. Tüm bunları yapacağız. Akıl güvenliğini sağlamaktır. Bunları yapmaya mecburuz. Bunun için de sonuna kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Aksi takdirde biz aldığımız görevi yerine getirmiş olamayız.

ŞAMPİYON BEŞİKTAŞ'A KUTLAMA
Beşiktaş'ı kutluyorum. Beşiktaş hep deplasmanda oynadı ama performansıyla her zaman 'bu maçı alacağız' mesajı verdi. Galatasaray'ın Eurocup'ta olan başarısı bizler için Dünya Genelinde bir sınıf atlamasıydı. Çim sahada hiç oynamadım. Şeref Stadı'nda toprak sahada oynardık, oldukça zordu. Milli Takımı'n İlk maçına gitmeyi arzu ediyorum.

Beşiktaş'ın stadı güzel bir stat oldu. Bazıları orada bu stadın yapılmasını engellemek de istediler. Yani benim kabinemin içerisinde önceleri olup da şimdi bizimle yolları ayrılmış olan birileri. Biz de 'bunun yapılması gerekir, yapacağız' dedik. Şu anda bakıyorsunuz Beşiktaş'ın son maçlarında 40 binin altına seyircisi düşmüyor. Böyle bir heyecan ve coşkuyu Beşiktaş gerçekten yaşadı, yaşıyor.

 

MOİTUR RAHMAN BİZİM ŞEHİDİMİZDİR

(Erdoğan'ın canlı yayında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırladığı öğrencilerden biri de Bangladeşli idi. O öğrenci,  Erdoğan'ın, yakın zamanda idam edilen Cemaat-i İslami Partisi'nin lideri Motiur Rahman Nizami için sergilediği duruştan dolayı Bangladeş halkı adına teşekkürlerini iletti)

Bangladeş’e idam edilen Motiur Rahman Nizami bizim şehidimizdir. Bu idam cezası vicdansızlıktır. Dünya liderlerine de söyledim bunu. Çocuklarını tanıyorum Nizami'nin Allah yardımcıları olsun onların da.

IMF İLE İLİŞKİLER

IMF'ye 23,5 milyar dolar borcu olan bir ülkeydik. IMF bizim paramızı yönetmiyordu, bize siyasi ufuk ve bize siyaseten idare etmeye kalkıyordu. Biz IMF'ye 23,5 milyar dolar borcu ödedik, bizden daha sonra 5 milyar avro borç istediler." 

 

G-20’YE DURUP DURURKEN ALMIYORLAR

G-20'ye durup dururken sizi almıyorlar, oraya da girdik ve ev sahipliğini de başarılı bir şekilde, bugüne kadar görülmemiş bir şekilde Antalya'da gerçekleştirdik. Şimdi bir adım daha atıyoruz, Çanakkale'ye bir köprü inşallah başlayacağız. Osmangazi Köprüsü de tamamlanma noktasına geldi. Osmangazi Köprüsü'nden Orhangazi'ye kadar 40 kilometrelik bir otoyolu da bitirdik. Onu da görünce 'Bizim bileğimizi artık kolay kolay bükemeyecekler, bu işi süratli götüreceğiz' dedim. İşte başkanlık sistemi olduğu zaman bunlar 2'ye katlanmaz, 3'e katlanmaz, Allah'ın izni ile sınırsız gider, yeter ki vasıflı yöneticilerin elinde olsun, yeter ki dürüst yöneticilerin elinde olsun."

Bakmadan Geçme