Rus destekli Esed'in gözü Lazkiye kırsalında

Esed rejimi güçleri, Rusya'nın Suriye'ye geldiği 30 Eylül tarihinden bu yana, Lazkiye kentine en yakın bölge olma özelliği taşıyan, Türkmendağı ve Cebel Ekrad'a aralıksız saldırı gerçekleştiriyor.

  • 647

Rejim güçleri, Rusya'nın Suriye'ye geldiği 30 Eylül tarihinden bu yana, 'Esed'in kalesi' olarak adlandırılan Lazkiye kentine en yakın bölge olma özelliği taşıyan Türkmendağı ve Cebel Ekrad'a aralıksız saldırı gerçekleştiriyor.

Suriye'de 5 yıldır aralıksız devam eden iç savaş, Rusya'nın savaşa dahil olmasıyla daha da şiddetlendi.

Rusların başta hava olmak üzere kara ve deniz gücünden destek alan rejim, en yoğun saldırılarından birini, ülkenin stratejik bölgelerinden Lazkiye'nin doğusundaki Türkmendağı ve Cebel Ekrad'a gerçekleştirdi.

Bölgede birçok stratejik noktayı elinde bulunduran ve Lazkiye merkeziyle sahile doğru ilerlemek isteyen muhalifler, Rusya'nın teknolojik silahlarıyla yaptığı saldırılar sonrası bölgedeki üstünlüğünü önemli oranda kaybetti.

Halk göçe zorlandı

Rus jetleri ve rejim, ilk saldırılarını sivillerin yaşadığı köylerle mevzilere yoğunlaştırdı. Hava, kara ve denizden yoğun bombardımana dayanamayan halk, evlerini terk etmeye başladı.

Binlerce kişi, ülke içerisindeki güvenli noktalarla Türkiye'ye göç etti. Ardından birkaç noktadan kara hareketi başlatan rejim, ilk olarak Türkmendağı'nın güneyindeki Gimam köyü ile Cebel Ekrad'daki Durin köyüne girmeye çalıştı.

İlk kayıp; Gimam ve Durin

Birbirine komşu olan Türkmendağı ve Cebel Ekrad'a eş zamanlı saldırılar düzenleyen rejim ve Rus jetleri, böylelikle iki dağın birbirine yapacağı desteği yok etmeye çalıştı.

Yoğun saldırılara 1 aydan fazla direnen muhalifler, bu iki stratejik noktayı kaybetti. Köyler defalarca el değiştirse de rejim buraları almayı başardı. Bu mevzilerde 100'e yakın muhalif hayatını kaybetti.

Bombardımanı hiç kesmeyen Esed güçleri, Ruslarla geliştirdiği yeni stratejilerle, bölgedeki önemli tepelere gözünü dikti. Türkmendağı'nın kuzeyindeki en yüksek nokta olan Kızıldağ'a yönelen rejim güçleri, günler süren hava destekli saldırılar sonrası burada da hakimiyeti sağladı.

Alınan her tepeyle bölgedeki etkinliğini arttırarak atış üstünlüğü sağlayan Esed ordusu, yaklaşık 45 gün önce de güneydeki en yüksek tepe olan Burc el Kasab'ı ele geçirdi.

Cebel Ekrad'da da kayıplar devam etti

Dağlık ve ormanlık olan bölgede, birçok stratejik tepeyi ele geçiren Rusya destekli rejim, önemli sayıda asker ve mühimmat kaybına rağmen, Lazkiye kırsalından vazgeçmedi.

Günlerce ve haftalarca süren çatışmalarda, Cebel Ekrad'daki stratejik noktalardan, En-Nobe ile Cubbul Ahmar tepelerinde hakimiyet sağladı.

Saldırıların şiddetini kamuoyuna anlatmaya çalışan muhalifler, bu sürede, tüm Suriye'ye gerçekleştirilen saldırılardan fazla, bu iki dağa saldırı yapıldığını belirtti.

Bölgenin yüksek noktalarına hakim olan rejim, muhaliflerin hareket alanını da daraltmış oldu. Birçok bağlantı yoluna atış yapabilen rejim, muhalifleri adeta mevzilerinde kıstırdı. Bazı köyler yoğun bombardıman ve güvenlik gerekçesiyle çatışma olmadan teslim edilmek zorunda kalındı.

Rejim böylelikle, yaklaşık 4 yılda kaybettiği 40'a yakın köy ve noktayı ele geçirerek, Lazkiye kırsalının yüzde 80'ine hakim oldu.

Kapalı havada karşı saldırı

Hava saldırıları ve teknolojik silahlara karşı kısıtlı asker ve mühimmatla köylerini korumak için mücadele eden muhalifler, saldırı için gece saatlerini, havaların yağışlı ve sisli olduğu zamanları seçiyor.

Daha çok, jetlerin ve İHA'ların görev yapamadığı bu anlarda saldırıya geçen muhalifler, rejime önemli kayıplar verdirtti. Bölgeyi çok iyi bilmenin avantajını da kullanan muhalif güçler, zaman zaman düzenledikleri operasyonlarla, bazı noktalardan rejimi kovmayı başardı. Muhalifler, bu saldırılarda rejimden birçok askeri öldürürken, çok sayıda mühimmatı da ele geçirdi.

Şu an Türkmendağı'nda 7 köy, birkaç çiftlik ile Cebel Ekrad'da 6 köy ve bazı çiftlikleri elinde bulunduran muhalifler, bölgelerini korumaya çalışıyor.

Rejim ise, bölgeyi tamamen ele geçirerek, İdlib kenti kırsalı ile Cisr eş Şuğur ilçesine ve Gab ovasına yeniden hakim olmak istiyor. Ayrıca, muhalifleri, Lazkiye kent merkezinden, Akdeniz sahilinden ve sahildeki Rus üssünden uzakta tutmayı amaçlıyor. www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme