Rum liderden AB'ye mektup! Türkçe resmi dil yapılsın

Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis, barış görüşmelerine ivme kazandırması amacıyla Avrupa Birliği'ne Türkçe'yi resmi dil olarak tanımaları konusunda başvuruda bulundu

  • 539

 

Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis, Türkçe’nin AB’de resmi dil olması için Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bert Koenders ve AB Komisyonu Genel Sekreteri Jeppe Tranholm-Mikkelsen’e mektup gönderdi. Anastasiadis, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin en kısa zamanda Türkçe’nin AB içerisinde resmi dillerden biri olmasını istediğini bildirdi.

“Kıbrıs sorununun çözülme umutlarının arttığı bir ortamda, Türkçe dilinin resmi dil olması çözüm yönünde çabalara katkı sağlayacaktır” diyen Anastasiadis, bu yönde adımların atılması gerektiği mesajını verdi. Rum medyasına göre Hollanda Dönem Başkanlığı’ndan bir yetkili ise “Mektubun içeriğini inceleyeceklerini ve atılacak adımları belirleyeceklerini” açıkladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Davos yolunda Milliyet’e yaptığı açıklamada Anastasiadis’in Türkçe’nin AB’de resmi dil olması için çalışma yapacağını açıklamıştı.

Maliyet 37 milyon Avro

Rum Yönetimi, Annan Planı’nın tartışıldığı 2002 yılında da Türkçe’nin AB’de resmi dil olması gündeme gelmiş ancak maliyet yüksekliği nedeniyle başvuru ertelenmişti. Annan Planı kabul edilmiş olsaydı, Türkçe AB’de resmi dil olacaktı. 24 resmi dilin çevirisinin yapıldığı AB’de, 6 bin tam ve yarı zamanlı tercüman çalışıyor. Çalışanların yıllık maliyeti ise 450 milyon euro. Türkçe’nin resmi dil olarak eklenmesi durumunda ise, yıllık maliyetin 37 milyon Avro artacağı kaydedildi.

Bakmadan Geçme