"Muhalefetten Anayasa için yeni bahaneler"

AK Parti'ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Star gazetesi, muhalefetin yeni anayasa konusundaki tutumunu eleştirdi.

  • 540

Star gazetesi, muhalefetin yeni anayasa ilişkin tutumun şöyle haberleştirdi:

Muhalefetten Anayasa için yeni bahaneler

Masadan kalkan CHP ile HDP Yeni Anayasa için şartlar öne sürerken, MHP de 4 partinin olması şartını koşuyor. AK Parti muhalefetin top çevirdiğini ve gerekirse tek başına anayasa yapacağını açıkladı.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın yeniden anayasa uzlaşma komisyonu kurularak yeni anayasa konusunda partilerin bir araya gelmesi isteğine MHP, 4 parti gelirse olur derken; CHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AYM’nin kararına ilişkin değerlendirmelerinin geri alınması koşulunu öne sürmesi anayasa masanın kurulmasını daha da zorlaştırdı.

CHP AYNI NOKTADA

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Kahraman’ın gönderdiği mektuba yönelik cevabını bugün vereceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Meclis Başkanı’mıza yanıtı yarın (bugün) göndereceğim. İlk mektuptaki görüşümüz neyse aynı görüşümüz devam ediyor” dedi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise “Bu masanın kurulması lazım ama kurulması için Cumhurbaşkanı’nın vesayet anlayışının devreden çıkması gerekiyor” diye konuştu.

MHP’DEN 4’LÜ ŞART

CHP ve HDP şartlar öne sürerken, MHP de onların varlığını şart koştu. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 4 partinin bulunması gereken bir komisyon olduğunu, bu görüşlerini ikinci kez Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a ilettiklerini anlattı.

CHP İPE UN SERİYOR

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “CHP, deyim yerindeyse anayasa konusunda top çeviriyor” dedi. Turan, CHP’nin Anayasa Mutabakat Komisyonu çalışmalarına henüz yeni başlamışken yersiz gerekçelerle uzlaşma masasından kalkarak çalışmaları engellediğini ifade etti. CHP’nin, büyük çabalar sonucu oluşan uzlaşma masasını devirdiğini belirten Turan, şunları kaydetti:

“CHP’nin masayı devirmesinin akabinde, Meclis Başkanı, Komisyonun yeniden kurulması için liderlere bir mektup daha yolladı. Ancak CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın son açıklamasıyla gördük ki CHP olan bitenden ders çıkarmıyor. Yine ipe un seriyor. Geçen hafta uzlaşma masasında taleplerini dayatırken, bu kez de Cumhurbaşkanımızın Anayasa Mahkemesinin son kararına yönelik yaptığı değerlendirmelerin geri alınması gerektiğini ifade ediyor. Deyim yerindeyse CHP top çeviriyor. Bugün bir kez daha anladık ki CHP’nin yeni anayasa yapma iradesi yok.”

KENDİ ANAYASAMIZI YAPACAĞIZ

AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır, anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak, “Gerekirse biz kendi anayasamızı yapacağız” dedi. Çakır, CHP heyetinin yeniden masaya oturmasını umduklarını ifade ederek, “İnanıyoruz ki tekrardan, dört partinin temsiliyle icraata başlar. Çünkü bir anayasada katılım ne kadar çok olursa o kadar meşruiyeti yüksek olacaktır. CHP’nin masadan kalkma ısrarı olursa 3 partiyle bu çalışmayı sürdüreceğiz. Ama herkes kalkarsa biz kendi anayasamızı yapacak, huzurunuza getireceğiz” dedi.

Bakmadan Geçme