Putin'in zenginliğinin kaynağının 'yolsuzluk' olduğu iddiası

ABD Hazine Bakanlığı Terör ve Finansal İstihbarat Birimi Müsteşar Vekili Szubin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yolsuzluğa karıştığını belirtti.

  • 835

ABD Hazine Bakanlığı Terör ve Finansal İstihbarat Birimi Müsteşar Vekili Adam Szubin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yolsuzluğa karıştığını belirtti.

İngiliz yayın kurumu BBC'nin “Panorama” programında Rusya Devlet Başkanı Putin'in “yolsuzluğa karıştığı ve gizli mal varlıkları edindiği” yönündeki iddialara yer verildi.

Rusya'ya uygulanan mali yaptırımları da denetleyen Szubin, “(Putin'in) Arkadaşlarını, yakın müttefiklerini zenginleştirdiğini, dostu olarak görmediklerini ise devlet kaynaklarını kullanarak ötekileştirdiğini gördük. Rusya'nın enerji varlıkları yada devlet ihaleleri olsun, Putin bunları kendisine hizmet edeceğini düşündüğü kişilere yönlendirirken, diğerlerini dışarda tutuyor. Bana göre bu bir yolsuzluk tablosudur” şeklinde konuştu.

Szubin, CIA tarafından 2007 yılında hazırlanan Putin'in mal varlığının yaklaşık 40 milyar dolar olduğunu öne süren gizli rapora ilişkin soruları yanıtlamazken Putin'in gizli mal varlıkları olduğunu kabul ettiği belirtildi.

ABD Hazine Bakanlığı'ndan Szubin, “Kendisinin yıllık 100 bin dolar gibi bir maaş aldığı düşünülüyor. Bu, kendisinin zenginliğine ilişkin doğru bir açıklama değil. Uzun zamandır gerçek zenginliğini gizleme konusunda uygulamaları var” dedi.

'40 milyar dolar değerinde varlığı var'

Rus araştırmacı gazeteci ve siyasi analist Stanislav Belkovsky, “Gizli kaynaklarımdan edindiğim bilgiye göre Putin'in yaklaşık 40 milyar dolar değerinde bir varlığı var. Bunun hepsi tabii ki nakit değil. Kendisinin Avrupa'daki en zengin kişi, dünyadaki ise en zengin kişilerden biri olduğundan eminim” şeklinde konuştu.

'35 milyon dolarlık hediye yat'

Geçmişte Rus devlet şirketi Sovcomflot'da üst düzey yöneticilik yapan Dmitry Skarga ise Putin'e 35 milyon dolar değerinde ve 57 metre uzunluğundaki “Olympia” adlı yatın hediye edildiğini belirtti.

Skarga, hediye yatın İngiltere'deki Chelsea kulübünün sahibi Rus işadamı Roman Abromovich tarafından verildiğini öne sürdü.www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme