Putin'in Türkiye öfkesi o memleketi vurdu!

Financial Times, Türkiye'nin Suriye sınırında Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Moskova'nın Ankara'ya uygulamaya başladığı yaptırımların, Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin Türkiye ile ticaretine büyük darbe vurduğunu yazıyor.

  • 394

İki ülke arasındaki gerilimin azalmak yerine, tarafların yeni açıklamalarıyla arttığının belirtildiği haberde, Rusya'da faaliyet gösteren Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan'ın görüşlerine de yer veriliyor.

"Bu siyasi bir kavga ama cezasını iş dünyası ve halk çekiyor" diyen Karaaslan, Türkiye ile Tataristan arasındaki ticaretin bu yıl yarı yarıya azalacağını tahmin ediyor.

Tataristan Ticaret Odası Başkanı Şamil Ageev de "Belki buradaki yatırımcıları tutmayı beceririz, ama yenilerini çekmemiz imkansız" diyor.Türkiye ile Tataristan arasındaki ticari ilişkilerin 20 yıllık bir geçmişi olduğu belirtilen haberde, resmi verilere göre geçen 10 yılda Tataristan'daki yabancı yatırımın %12.9'unun Türk şirketlere ait olduğu bilgisi veriliyor.

Kazan Federal Üniversitesi'nin Rektör Yardımcısı Marat Safiulin ise "Türkiye'nin ekonomimizde oynadığı rol çok daha büyük" diyor. Safiulin Tataristan'daki istihdamın %15'inin Türk şirketler tarafından sağlandığını tahmin ettiğini söylüyor.

Haber şöyle devam ediyor: "Tatar yetkililer bu ticari ilişkileri korumakta kararlı. (...) Kazan'ın (Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti) yaptığı lobi çalışmaları sonucu Moskova 64 Türk şirketini yaptırımların dışında bıraktı. Ancak bu şirketlerin dışında, karşılıklı ekonomik ilişkilerin kumaşı yırtıldı." Gazeteye konuşan bir Tatar yetkili, Moskova'nın yaptırım baskısının devam etmesi halinde Tataristan hükümetinin Rusya hükümetiyle işbirliğini azaltabileceğini ve daha agresif bir tavır izleyebileceğini söylüyor.

Financial Times, bu olasılığın Rusya'nın siyasi istikrarı açısından ciddi sonuçları olabileceğine, nüfusunun bir kısmı Müslüman olan Tataristan'ın bu anlamda kilit bölgelerden biri olduğuna vurgu yapıyor.

Bakmadan Geçme