• Haberler
  • Gündem
  • Perdelerini kapattığın evinin sosyal medya kapısını niye açıyorsun?

Perdelerini kapattığın evinin sosyal medya kapısını niye açıyorsun?

Peygamber Efendimiz, 'Bir kimse kapısı açık bırakılmış (veya giriş kısmında perde olmayan) bir eve uğrar da (içeri) bakarsa kabahatin büyüğü ev sahibindedir' hadis-i şerif ile, korumanın ev sahibi tarafından yapılması gerektiğini işaret etmiştir. Evinin perdelerine, kapılarına dikkat eden aile reisleri, evlerinin sosyal medya kapısına da dikkat etmek zorundadır.

  • 3283

Evlerimizin perdelerin kapatıyoruz, kapılarını kapatıyoruz, mahremiyete dikkat ediyoruz. Peki sosyal medya aracılğıyla evimizin mahremiyetini neden internet ortamına açıyoruz hiç düşündük mü?
Milli Gazete'de bu soruya aradı.
İşte o yazı:
 
Sosyal Medyanın Kirlettiği Aile Mahremiyetimiz
Abdülaziz KIRANŞAL
 
 
Bugün erkek, kadın, genç, yaşlı adeta sosyal medyada fotoğraf paylaşımı çılgınlığı yaşıyoruz. Sosyal medya ile birlikte evlerimizin mahremiyet kurallarının yerle bir edildiği zamanlara şahitlik ediyoruz. “Üzgünken ben”, “mutlu ben”, “tesettürlü ben”, “evdeyken ben”, “yatarken ben”, “yemek yerken ben” gibi bir yığın sözcükle paylaşılan fotoğraflar bir anda sosyal medyada binlerce insanın telefonuna ve bilgisayar ekranına servis ediliyor.

Daha çok beğeni alma dürtüsü ile evlerin, aile hayatlarının en mahrem anları, yatak odası köşeleri dâhil en mahrem köşeleri sosyal medya fotoğrafları ile milyonlarca insanın beğenisine sunuluyor. Hiç tanınmayan, bilinmeyen binlerce insanın beğen tuşuna basması karşılığında bütün mahremiyet sınırları maalesef ortadan kaldırılıyor.

Düğün, nişan, toplantı, ziyaret, yemek, doğum günü, tatil fotoğrafları başta olmak üzere en özel anların sosyal medya ile birlikte özel olmaktan çıkıp umuma açık hale geldiğine şahit oluyoruz.

İnsanın kendi özel anlarının fotoğraflarını, ailesinin ve aile hayatının fotoğraflarını, hanımının, kızının, annesinin fotoğraflarını yüz binlerce el ilanı şeklinde bastırıp sokak sokak dağıtması, reklam panolarına asması, duvar afişi yapıp alın bakın demesi ne kadar garipsenecek bir durumsa aynı fotoğrafları sosyal medya aracılığı ile yüz binlere göstermesi de o kadar garip bir durumdur.

Normal şartlarda bir başkasının cebinde ya da evinde görünce çıldıracağımız bize veya yakınlarımıza ait mahrem fotoğrafları başkalarının cep telefonunda ya da bilgisayarında görünce normal karşılamak bir akıl tutulmasından başka ne ile ifade edilebilir ki. Bu fotoğraf paylaşma çılgınlığı ile birlikte tesettür ve mahremiyet gibi iki önemli değeri bilerek veya bilmeyerek büyük ölçüde tahrip ediyoruz.

Günlük hayatta geçerli olan haram ve helal ölçüleri internet ortamında da aynen geçerlidir. Bu anlamda dinimizin tesettür ile ilgili ortaya koyduğu ölçüler aynıyla sosyal medya içinde geçerlidir. Tesettüre riayet edilmiş olsa bile sosyal medyada kadınlarımızın, kızlarımızın fotoğraflarının paylaşılmasına müsaade etmek tesettürün hikmetlerine aykırıdır. Çünkü tesettürün en büyük hikmeti namahrem bakışlardan korunmaktır.

Normal günlük hayatta, sokakta, pazarda, iş hayatında tesettürlü bir kadının yüzünün açık olması gibi durumlar zaruret halleridir. Bu zamanlar kesinlikle sosyal medyada fotoğraf paylaşımı ile bir tutulamaz. Çünkü sosyal medyada bir zaruret hali söz konusu değildir. Ayrıca günlük hayattan farklı olarak sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar kötü niyetli kişiler tarafından kopyalanmakta, saklanmakta, istenildiği zaman dakikalarca bakılmakta, incelenmekte ve üzerinde çeşitli oynamalar yapılarak farklı amaçlar için kullanılabilmektedir. Unutmayalım ki zaruret olmadan sosyal medyaya atılan fotoğraflar sadece hanım arkadaşlara bile açık olsa onların akrabası veya arkadaşı olan erkekler tarafından da görülmesi mümkündür.

Tüm bunların yanında Müslüman ne sebeple olursa olsun evinin mahremini de sosyal medyaya servis etmemelidir. Ev Müslümanlar için mahremiyetin ve özel hayatın kalesidir. Peygamber Efendimiz, “Bir kimse kapısı açık bırakılmış (veya giriş kısmında perde olmayan) bir eve uğrar da (içeri) bakarsa kabahatin büyüğü ev sahibindedir.” hadisiyle, korumanın ev sahibi tarafından yapılması gerektiğini işaret etmiştir. Evinin perdelerine, kapılarına dikkat eden aile reisleri, evlerinin sosyal medya kapısına da dikkat etmek zorundadır.

Bakmadan Geçme