Ordulu çiftçi kadınlar tüm ülkelere örnek olacak

BM ve Fransa Tarım Bakanlığının desteklediği tarımsal kalkınma projesi ile Ordulu çiftçi kadınlar örnek olacak.

  • 705

İSTANBUL

Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak, Birleşmiş Milletler (BM) ve Fransa Tarım Bakanlığının desteği ile Ordulu çiftçi kadınlara yönelik başlattıkları tarımsal kalkınma projesinin Türkiye ve komşu ülkelere örnek olacağını kaydetti.

BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi iş birliğiyle Ordu'da kurulan Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, Fransa Tarım Bakanlığı ile kırsalda yaşayan kadınlara yönelik toplumsal kalkınma projesi başlattı. Pilot il olarak Ordu belirlenirken, projenin başarıya ulaşması halinde proje, Giresun ve Trabzon başta olmak üzere Karadeniz'in diğer illerinde de uygulanacak.

Proje kapsamında Ordu Tarım İl Müdürlüğü tarafından belirlenen dernek üyesi çiftçi kadınlara, Fransa ve Türkiye'nin ekonomik kalkınma ve tarımsal inovasyon konusunda en başarılı üniversitelerinin ortaklığıyla, Karadeniz'in iklim, toprak, coğrafi yapısına uygun, yeni, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ve ekolojik turizm konusunda eğitimler verilecek. Üretim aşamasında kadınlara, uzmanlar ve akademisyenler destek verecek. Ürünler, yurt dışındaki pazarlarda da değerlendirilecek.

'Kentlerden köylere göç de hedeflerimiz arasında'

Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç. Dr. Şenocak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz'de tarım ve hayvancılığın gün geçtikçe azalmasının yalnızca bölge halkı için değil Türkiye için de bir tehlike olduğunu belirtti.

Gıda güvenliğinin küresel bir sorun haline geldiğini vurgulayan Şenocak, projelerinin bölge için hayati önem taşıdığını ifade etti.

Projenin başarısının ancak motivasyonu yüksek ve örnek kadınlarla mümkün olduğunu ifade eden Şenocak, 'Fransa, coğrafi, iklim ve toprak yapısı olarak Türkiye ile benzer özelliklere sahip bir ülke. Avrupa'nın tarımsal inovatif kalkınma, mesleki eğitim, bilgi ve teknoloji transferi konusunda Avrupa'da lider bir ülke. Türkiye ile stratejik ortaklığı olmasından dolayı Fransa ile işbirliği geliştirdik' dedi.

Ekoturizmin gelişmesinin Karadenizliler'e yeni gelir kapıları açacağını aktaran Selin Şenocak, projeyle Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de kentlerden köylere göçün olmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Etem Geylan

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme