Obama Riyad'ı suçlayan ཇ Eylül tasarısı'na karşı çıktı

ABD Başkanı Obama, 11 Eylül saldırılarında Suudi Arabistan'ın rolünün olduğunu ima eden ve Riyad yönetimine ABD'de dava açılabilmesi ihtimalini barındıran yasa tasarısına karşı çıktı.

  • 1034

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre’de, 11 Eylül saldırılarında Suudi Arabistan’ın rolünün olduğunu ima eden ve Riyad yönetimine ABD’de dava açılabilmesi ihtimalini barındıran yasa tasarısına karşı çıktı.

“CBS This Morning” adlı programda Charlie Rose’un sorularını yanıtlayan Obama, 2001 yılındaki terör saldırılarında Suudi Arabistan’ın rolünün bulunduğunu işaret eden yasa teklifine karşı çıktığını ifade etti.

Tasarının sadece ABD-Suudi Arabistan ikili ilişkileriyle ilgili olmadığı için tasarıya destek vermeyeceğini vurgulayan Obama, şunları kaydetti:

“Bu, ABD’nin diğer ülkelerle ilişkilerine nasıl yaklaştığıyla ilgili. Eğer ABD’de bireylerin rutin bir şekilde diğer hükümetlere dava açabilme imkanını sunarsak, ABD’nin de diğer ülkelerde bireyler tarafından ikide bir mahkemeye verilmesini başlatmış oluruz.”

Cumhuriyetçiler tasarının gözden geçirilmesini istiyor

Cumhuriyetçi Parti’nin Kongre’deki liderlerinden Paul Ryan da yasanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Temsilciler Meclisi Başkanı olan Ryan, tasarının ABD ile Suudi Arabistan arasındaki müttefikliğe yansımalarının göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

“Bu teklifi yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor” diyen Ryan, “müttefiklerine karşı yanlış bir şeyler yapmadıklarından emin olmaları gerektiğini” dile getirdi.

Bakmadan Geçme