O ülkenin PKK'ya destek verdiği ortaya çıktı

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), terör örgütü PKK'ya İsveç'teki bir vakıf aracılığı ile yüklü miktarda finansman sağlandığını belirledi

  • 566

Terör örgütü PKK'ya İsveç'teki bir vakıf aracılığı ile finansman sağlandığı belirlendi. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK)'nun yakaladığı para trafiği, örgütün Avrupa'daki unsurlarından Türkiye'deki birimlerine finans sağlama faaliyeti çıktı.

MASAK YAKALADI

Edinilen bilgilere göre, MASAK yaptığı bir incelemede İsveç'te bulunan Kürt Kültür Vakfı'ndan Diyarbakır merkezli Umut Işığı Kadın Kooperatifi isimli sözde sivil toplum kuruluşuna 469 bin İsveç Kronu para aktarıldığını belirledi. İrtibat kurulan Dışişleri Bakanlığı savcılık ile irtibat kurarak İsveç'in terör örgütünün finansmanı ve para transferleri için önemli merkezlerden biri olduğu, İsveç'te örgütçe toplanan paranın örgütün Belçika'da bulunan Ekonomik ve Mali Birimi'ne aktarıldığı bilgisini paylaştı ve söz konusu para transferi ile ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT ve MASAK gönderilen bazı belgeler bulunduğunu konu ile ilgili herhangi bir soruşturma yürütülüp yürütülmediğini sordu. Bakanlığın ihbar kabul edilen başvurusu üzerine savcılıkça adli soruşturma başlatıldı.

TRAFİK ORTAYA ÇIKARILDI

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, Umut Işığı Kadın Kooperatifi'ni mercek altına aldı. 469 bin kronluk paranın hangi bankalar kanalı ile kim tarafından hangi şahıslar adına gönderildiğinin tespit edilmesi amacıyla yapılan çalışmada paranın 3 ayrı özel banka kanalı ile söz konusu kooperatifin resmi hesabı ve bazı şahıslara ait hesaplara parça parça çıkartıldığını saptadı.

TERÖR ÖRGÜTÜ İLE BAĞ

Olaya adı karışan 8 şüpheli hakkında yürütülen terör soruşturması sonucu iddianame düzenlendi. Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından düzenlenen iddianamede şüphelilerin terör örgütü PKK ile organik bağı olduğu, aktarılan paranın da örgütün Türkiye'deki birimlerinin finansmanı amacını taşıdığı kaydedildi. Şüpheliler hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak suçu kapsamında ceza istendi. Şüpheliler Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.

MEDYA DA HAREKETE GEÇTİ

İsveç medyasında son günlerde, Türk kökenli Şehircilik ve İskan Bakanı Mehmet Kaplan dahil olmak üzere Türk sivil toplum kuruluşlarına (STK) ağır suçlamalar yapılıyor. Devlet televizyonu SVT ve ülkenin önde gelen gazeteleri Aftonbladet ve Expressen dahil olmak üzere İsveç medyasının önemli bir kısmı Türk STK'ları için "ırkçı", "faşist", "aşırıcı", "yeraltı örgütü" şeklinde tanımlamalar kullanıyor. Bakan Kaplan'ın, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) tarafından farklı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin davet edildiği bir iftardaki fotoğrafları, bazı gazetelerde "Kaplan, yeraltı örgütü üyeleri ile aynı yemekte" başlığı ile yayınlandı. Kaplan'ın, IGMG tarafından düzenlenen "Maide-i Kur'an" etkinliğindeki fotoğrafı da "Kaplan radikal İslamcıların programında" başlığıyla servis edildi.

Bakmadan Geçme