Milletvekili Fatma Benli: 28 Şubat'ta duruşmalara giremedim ama BM'ye gittim

AK Parti İstanbul Milletvekili Benli, '28 Şubat'ta çok mağdur olduk ama insanlar bununla hayata devam ettiler. Tamam, belki avukat olarak duruşmalara giremedim ama Birleşmiş Milletler'e gitme imkanım oldu. Bir yasakla mücadele etmek bizi başka alanlarda çalışmaya yönlendirdi' dedi.

  • 2523

AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, 28 Şubat sürecinde başörtüsü nedeniyle çok mağdur olduklarını, ancak hayatlarına devam ettiklerini belirterek, 'Tamam, belki avukat olarak duruşmalara giremedim ama Birleşmiş Milletler'e gitme olanakım oldu. Kendi okulumun bahçesine giremedim ama Harvard'da konuşma yapma şansım oldu. Bir yasakla mücadele etmek bizi başka alanlarda çalışmaya yönlendirdi' dedi.

28 Şubat sürecinde başörtüsü yasakları üzerine çalışan bir avukat ve insan hakları aktivisti olan Benli, yasak kalktıktan sonra da genel kadın hakları üzerine çalışmalarına devam edenlerden birisi.

O dönem avukatlık yaptığı için çok fazla hatırası olduğunu aktaran Benli, 'Duruşmalardan atıldım. Refah-Yol Hükümeti'nin Adalet Bakanı nedeniyle kısa bir dönem duruşmaya girme olanakımız olmuştu. Türkiye'de ilk heves duruşmalara girdik. Aynı hevesin reddi şeklinde hakimler bizi çıkarmaya başladılar' dedi.

Abisinin davasını, dava hakkında bilgi almak ve sonrasında dilekçe hazırlamak için izleyiciler kürsüsünden takip ettiğini anlatan Fatma Benli, 'Mübaşir, avukat olarak beni çağırdı. Tabii giren olmadı. Sonra hakim abime sordu, 'Avukatın nerede' diye. O, 'yok' dedi. Bu bana çok ilginç gelir. Ben o dönem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde duruşmalara girebiliyordum. Birleşmiş Milletler önünde konuşmalar yapabiliyordum. Ama basit bir davada 'yok' hükmündeydim' şeklinde konuştu.

'Ayşe bugünleri göremedi'

Kendi yaşadığı mağduriyetlere nazaran o süreçte davasına girdiği müvekkillerinin çok daha büyük sıkıntılar yaşadığına işaret eden Benli, etkilendiği bir örneği de paylaştı:

'Ayşe öğretmen, İmam Hatip'te Kur'an-ı Kerim öğretmeniydi. Buna rağmen 28 Şubat sürecinde görevden uzaklaştırıldı, soruşturmalar geçirdi, cezalar aldı, hakarete uğradı, memuriyetten atıldı. Yetmedi, duruşmaya gittiğinde hakim başını açmasını belirtti. Bizler yasak kalktıktan sonra hayatlarımıza devam edebildik. Ama Ayşe bugünleri görmedi. Çünkü o, aradan geçen dönem içinde kanser hastası olduğu için vefat etti. Bu benim için çok ağırdır. Çünkü telafisi yok. Eğer biz 28 Şubat'ı unutursak, yaşananları unutursak bunun yarın tekrarlanmayacağının garantisini kimse veremez.'

'13 sene biz bu patinajı yaptık'

Başörtüsü yasağının 13 sene boyunca tartışıldığını hatırlatan Fatma Benli, '13 sene biz bu patinajı yaptık. 28 Şubat'taki o puslu havada kapatılan 26 bankayı, hepimizin cebinden çıkan o paraları saymıyorum bile. Türkiye'nin bir senelik gayrisafi milli hasılası gitti o dönem. Herkes o kadar çok tartışmakla meşguldü ki o paraların cebimizden çıktığını görmedik bile. Şu an bunları telafi etmek lazım ki bir daha aynı sıkıntıları Türkiye yaşamasın' ifadelerini kullandı.

'Duruşmalara giremedim ama BM'ye gittim'

28 Şubat'tan bugüne baktığında yaşadıklarını 'lütuf' olarak değerlendiren Fatma Benli, '28 Şubat'ta çok mağdur olduk ama insanlar bununla hayata devam ettiler. Tamam, belki avukat olarak duruşmalara giremedim ama Birleşmiş Milletler'e gitme olanakım oldu. Kendi okulumun bahçesine giremedim ama Harvard'da konuşma yapma şansım oldu. Bir yasakla mücadele etmek bizi başka alanlarda çalışmaya yönlendirdi' dedi.

'28 Şubat Davası'nın devam etmesi çok önemli. 1980 ihtilalinde insanları mağdur edenler hakkında bir dava açılmış olsaydı, biz 28 Şubat sürecini yaşamazdık' diyen Benli, bir şeyin cezasız kalmasının suçların tekrar etmesine sebebiyet verdiğinin altını çizdi.

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme