Mevlana'yı Eskişehir'de torunu anlatıyor

Mevlana'nın 20'nci kuşak torunu Şener, Eskişehir Mevlevihanesi Kültür Derneği çatısı altında Mevlana'nın öğretisini yaşatmak ve onun güzelliklerini gelecek nesillere aktarmak için çaba harcıyor.

  • 887

Hazreti Mevlana'nın 20'nci kuşak torunu Dr. Berna Çelebi Şener, Eskişehir Mevlevihanesi Kültür Derneği çatısı altında gönüllü kişilerle Mevlana'yı yaşatmak ve onun güzelliklerini gelecek nesillere aktarmak için çalışıyor.

Görevini Eskişehir Devlet Hastanesi'nde sürdüren Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Mevlana' isminin, tanınmış olması ve herkeste iyi duygu ve düşünceleri, güveni, insaniyeti çağrıştırması nedeniyle geniş bir tercih yelpazeye hitap ettiğini belirtti. Mevlana'ya gönülden bağlı olduğunu ve bunu yaşatmak için çaba gösterdiğini belirten Şener, kendisinin Eskişehir'de, akrabalarının ise Konya'da yaşadığını, hepsinin Mevlana aşkı ve sevgisi ile hiç olmayı seçmiş, örnek insanlar olduğunu işaret etti.

Değişik kesimden insanları dernek çatısı altında bir araya geldiklerini aktaran Şener, 'Derneğimizde kadın uçak pilotları, doktorlar, işçiler, ev hanımları, öğretmenler ve diğer meslek dalından onlarca kişi geliyor ve burada mevlana öğretilerine nail oluyorlar. Yaptığımız iş mesuliyetli bir şey. Bir çocuk doğduğu zaman ona bir mücevher veriliyor. 

Ben bunu ona benzetiyorum. Bu mücevheri kırmamak, kaybetmemek, kirletmemek gerek. Bunu taşımak çok büyük bir haz, keyif ve onur olduğu gibi çok büyük bir sorumluluk getiriyor. Ben doğduğumdan beri bizim evde bu konular konuşuluyor. Nasıl bir doktorun evinde tıp konuşulursa, bizim evde de Mevlevilik konuşulurdu. Ben de ister istemez duyuyor ve biliyordum. Şimdi bildiklerimi paylaşmak istiyorum. Biliyorum demiyorum. 

Kendimce anlatıyorum. Yıllar önce her mevlevihanesi olan beldede, Mevlevi Ayin-i Şerifi icra edilirdi. Bizler de bugün, o günlerde olduğu gibi aslına uygun usul, edep ve adabı ile hiç bir ücret almadan sadece ibadet için ve gönül ile sema eden canlardan oluşan Eskişehir'li semazenlerimizle ve mutrıb heyetimizle, Mevlevi Ayin-i Şerifi icra ediyoruz. Aslına uygun ve aşk ile ihya edilecek her Mevlevi Ayin-i Şerif rahmetinin, tüm gönüllere şifa dağıtması en büyük dileğimizdir' dedi.

'Mevlan isminin ticari alanlarda kullanılması uygun değil'Eskişehir'in Mevlana düşüncelerini insanlara anlatmak için uygun bir yer olduğunu dile getiren Şener, şunları belirtti:'Annem, Mevlana'nın 19'uncu kuşak erkek evlattan torunu, biz de 20'nci kuşak torunuyuz. Dedemiz Alim Çelebi 18'inci kuşak, Edhem Çelebi ise 17'nci kuşak torunudur. Tüm ailemiz, büyük dedemiz Hazreti Mevlana'dan itibaren Konya'da ve türbeler kanununa kadar Mevlana türbe ve dergahında yaşadı ama dedemiz hiçbir zaman oradaki kimseye kendisini tanıtmaz, 'Mevlana'nın öz erkek evlattan torunuyum' demezdi.

Eskişehir Devlet Hastanesinde doktor olan Şener, AA muhabirine, Mevlana'ya gönülden bağlı olduğunu ve bunu yaşatmak için çaba gösterdiğini belirtti. Şener, kendisinin Eskişehir'de, akrabalarının ise Konya'da yaşadığını, hepsinin Mevlana aşkı ve sevgisi ile örnek insanlar olduğunu ifade etti. www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme