Maliye Bakanı'ndan vergi çıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Haliç Kongre Merkezinde Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından düzenlen 'Yerel Zincirler Buluşuyor 2016' konferansında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

  • 1094

KDV’de indirim ya da eşitlemeye yönelik bir çalışma yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soruya Ağbal, "Vergi oranlarında herhangi bir indirim söz konusu değil. Sektör burada toptan yüzde 1, perakendede yüzde 8 olan bazı ürünlerle ilgili taleplerde bulundu. Vergi oranlarda aşağı yönlü düzenleme yapmamız söz konusu değil. Ama sektörün bu konuda yaşadığı bir takım sorunları gidermek anlamında vergi düzenlemeleri dışında neler yapabilir? Kendileri bir hazırlık yapacaklar. Bunu getirecekler. Sadece vergi meselesi değil. Perakende sektörünün geneliyle ilgili kolaylaştırıcı neler yapabiliriz ona bakacağız. Ama vergi düzenlemeleri ve vergi oranları konusunda son derece hassasım. Herhangi bir şekilde vergi oranlarında indirim söz konusu olamaz." yanıtını verdi.

"Üretimden tüketime gelen ara zincirde rekabet eksiklikleri var"

"Tüketicilerin daha ucuz fiyata et ve gıda fiyatlarındaki indirim için nasıl kalıcı çözümler üretilebilir?” sorusuna Ağbal, "Kayıtlılığı artıracağız, üretim maliyetlerini düşüreceğiz. Vergi dışında üretim maliyetlerini aşağı çekmek için neler yapabiliriz onlara bakacağız. Çeşitli rekabet aksaklıkları var. Üretimden tüketime gelen ara zincirde rekabet eksiklikleri var. Sektörlerle istişare etmek suretiyle bir çözüm üreteceğiz. Maliyeti oluşturan bir takım kalemler varsa onları nasıl aşağı çekebiliriz onlara bakacağız. Bu kapsamlı bir çalışma. Bütün meseleleri 'vergi oranları üzerinden indirim yaparak çözebiliriz' yaklaşımı doğru bir yaklaşım değil. Vergi hepimizin üzerinde hassasiyetle durması gereken bir düzenlemedir." cevabını verdi.

"Hiçbir vergide hiçbir oran ve kuruş indirimi yok"

Akaryakıt ve damga vergisinde indirim olup olmayacağının sorulması üzerine Ağbal, “Hiçbir vergide hiçbir oran ve kuruş dahi indirim yok. Vergi oranlarında bir indirim yok. Fakat vergi kanunlarının uygulanmasına ilişkin mükerrerlik oluşturan, kayıtlılığı azaltan veya kayıtlılığa engel olan konular varsa o konularla ilgili düzenleme yapacağız. Ama kimse bir oran indirimi beklemesin. Vergi oranlarında bir indirim söz konusu değil.” dedi.

Ağbal, Türkiye Perakendeciler Federasyonunca düzenlenen "Uluslararası Yerel Zincirler Buluşuyor" Konferansı ve Fuarı'nın ikinci gününün açılışında yaptığı konuşmada ise, perakendecilik sektörünün hem Türkiye ekonomisi hem de bakanlık için önemli bir sektör olduğunu belirtti.

"Her 3 kişiden 1 kişi kayıt dışı çalışıyor"

Bakan Ağbal, kayıtlı istihdamın seviyesinin önemine işaret ederek, Türkiye'de 2002 yılında kayıt dışı istihdam oranının yüzde 52,1 olduğunu, her iki çalışandan biri kayıtlı çalışıyorsa sosyal güvenlik dengesinin tutturulamayacağını belirtti.

Son 14 yılda bu alanda önemli mesafeler kaydedildiğini ifade eden Ağbal, şunları söyledi:

"2015 yılında kayıt dışı istihdam yüzde 33,6'ya gerilemiş. Artık aşağı yukarı her 3 kişiden 1 kişi kayıt dışı çalışıyor. Bu oran bile hala çok yüksek. Bunu aşağılara çekmemiz lazım. Organize perakende ticareti yapanlar kayıt dışı istihdamın aşağı çekilmesine önemli katkı veriyorsunuz, teşekkür ediyorum. Sizler ne kadar büyürseniz, iş hacmi, karlar ne kadar artarsa, daha fazla ne kadar mağaza, işletme açarsanız kayıt dışı ekonomiyi aşağı çekiyor. İnşallah yerelden ulusala, ulusaldan globale perakende zincirini bekliyoruz.

Ağbal, "Vergi sistemi öyle olmalı ki piyasada aynı alanda iş yapanlar arasında rekabet eşitsizliğine neden olmamalı, vergi herkese karşı eşit mesafede olmalı" diyerek, aynı piyasada iş yapanlardan bir kısmının lehine bir kısmının aleyhine asla olmaması gerektiğini dile getirdi.

Perakendecilerin ticarete konu bütün malları üreticiden alıp tüketiciye sunduğunu belirterek, "Aldığınız malların KDV oranlarıyla aynı malları satarken uyguladığınız KDV oranları farklı olabiliyor. Yüzde 1'den alıp yüzde 8'e satabiliyorsunuz ideal olan tabii ki zincirin tamamında vergi oranının eşit olmasıdır. Böyle bir durumda alan da satan da vergiden herhangi şekilde etkilenmez. Zaman içerisinde farklı gerekçelerle oran farklılaştırılmasına gittiğimiz oluyor. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele veya kayıtlılığı artırma adına bu zincirin belli bir aşamamasında oranı düşürebiliyoruz, mesela toptancı aşamasını yüzde 1, perakendeci yüzde 8 yapabiliyoruz. Oran farklılaşması perakende zincirinde ticaret yapan firmaları olumsuz etkiliyor. Bunun üzerine çalışıp perakendecide, toptancıda maliyetin üzerinde kalmamasını sağlayacak çözüm üretmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme