Maliye Bakanı açıkladı! Emekli maaşına kesinti...

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 'Emekli maaşlarından gelir vergisi kesintisi yapılmasına yönelik herhangi bir çalışmamız bulunmamaktadır' açıklamasında bulundu

  • 504

 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşen emekli aylıklarındaki reel artışların emeklilerin satın alma güçlerini artırdığı görülmekte olup, emekli maaşlarından gelir vergisi kesintisi yapılmasına yönelik herhangi bir çalışmamız da bulunmamaktadır" açıklamasında bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesine verdiği yazılı yanıtta Bakan Ağbal, kanunla kurulan emekli sandıkları ile Sosyal Sigortalar Kanunu'nda belirtilen sandıklar tarafından ödenen emekli, maluliyet, dul ve yetim aylıklarının, en yüksek devlet memuruna ödenen en yüksek ödeme tutarı ile sınırlı olmak üzere gelir vergisinden müstesna tutulduğunu anımsattı.

Ağbal, 2015 itibarıyla, kamu görevlilerinin ve memur emeklilerinin aylıklarında, ocaktan geçerli olmak üzere yüzde 3 ve temmuzdan geçerli olmak üzere yüzde 1,76 oranındaki enflasyon zammı dahil yüzde 4,76 oranında artış yapıldığını belirtti.

Memur emekli aylıklarında, 1 Eylül 2015 tarihinden geçerli olmak üzere ortalama 100 TL tutarında artış sağlandığına işaret eden Ağbal, şunları kaydetti:

"SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında ise Ocak ayında yüzde 2,33 oranında, temmuzda ise yüzde 4,76 oranında genel artış sağlanmıştır. Ayrıca bunlardan aylıkları bin lira ve altında olanların aylıkları 100 TL artırılmış, bin lira ile bin 100 TL arasında olanların aylıkları bin 100 TL'ye çıkarılmıştır. 2016 yılında da emekli aylıklarında önemli artışlar sağlanmıştır."

Ağbal, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Kamu görevlilerinin mali ve sosyal hakları ile memur emekli aylıklarında yapılacak artışlar, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme ile belirlenmiştir. Buna göre, kamu görevlilerinin tamamının maaş ve ücretleri ile memur emeklilerinin aylıklarında 2016 yılı Ocak ayından geçerli olmak üzere yüzde 0,90 oranındaki enflasyon zammı dahil yüzde 6,90 oranında artış yapılmış olup, Temmuz ayından geçerli olmak üzere yüzde 5 oranında artış yapılacaktır. 

SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları ise enflasyona bağlı olarak yapılacak artışların dışında ayrıca 2016 yılı Ocak ayından geçerli olmak üzere 100 TL daha artırılmıştır. Enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşen emekli aylıklarındaki reel artışların emeklilerin satın alma güçlerini artırdığı görülmekte olup, emekli maaşlarından gelir vergisi kesintisi yapılmasına yönelik herhangi bir çalışmamız da bulunmamaktadır."

Bakmadan Geçme