Kutsal yolculuğun kutlu durağı: Sevr

Hazreti Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ederken sadık dostu Hazreti Ebubekir'le kaldığı ve birçok mucizenin yaşandığı Sevr Dağı ve mağarasına hacı adayları yoğun ilgi gösteriyor.

  • 2008

Hac görevini yerine getirmek üzere kutsal topraklarda bulunan hacı adayları, ibadetlerinden arta kalan zamanlarda, kutsal mekanları ziyaret ediyor.

Hazreti Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ederken sadık dostu Hazreti Ebubekir ile kaldığı ve birçok mucizenin yaşandığı Sevr Dağı ve mağarası da özellikle Türk hacı adaylarının kutsal topraklardaki ziyaret ettikleri mekanları arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Erken saatlerde gruplar halinde yola çıkan her yaştan hacı adayı, sabah namazını Sevr Dağı'nın eteklerinde kıldıktan sonra yaklaşık 2 kilometrelik tırmanış sonrası kutlu durağa ulaşıyorlar. Sarp kayalar arasındakiSevr Mağarası'na girmeyi başaran hacı adayları, duygulu anlar yaşıyor.

Duygularını anlattılar

Sevr Dağı'na tırmanan hacı adaylarından Sinan Ay, yaşadığı mutluluğu anlatmakta zorlandığını belirterek, ''Allah herkese buraları nasip etsin'' dedi.

Sefer Sefer adlı hacı adayı da zorlu bir tırmanış sonrası Sevr Mağarası'na ulaşacaklarını kaydederek, ''Buralara geldiğimiz için çok mutluyuz'' diye konuştu.

Sevr Mağarası'na ulaştıkları için çok mutlu olduklarını ifade eden Turan Demirkaynak, ''Efendimiz buraya nasıl çıkmış hayret ediyoruz. O zaman burada basamaklarda yoktu. Zor çıktık. Allah herkese buraları nasip etsin'' diye konuştu.

Hac ibadetini yapmak için Almanya'dan geldiğini anlatan Haydar Aydın ise ''Peygamberimizin ayak bastığı yerleri ziyaret ettik. Ülkemiz için dualar ettik. İnşallah yapılacak seçimler de ülkemiz için hayırlı olur'' şeklinde temennisini dile getirdi. 

Kutlu durak

Yemen yolu üzerindeki Sevr Dağı, 5 kilometre uzaklıktaki Mekke'nin güney batısında yer alıyor. İki-üç kişinin sığacağı kadar bir alana sahip mağara, Kur'an-ı Kerim'de de zikredilmekte.

İslam kaynaklarına göre, Hazreti Peygamber, Hazreti Ebubekir'in evine gelir ve kendisine hicret emri verildiğini söyler. Gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra Sevr Dağı'nın zirvesine çıkarlar. Aslında Medine'ye hicret etmelerine rağmen sırf Hazreti Muhammed'i öldürme kararı alan suikastçileri şaşırtmak için strateji gereği Medine istikametine değil de tam ters istikametteki Sevr'e tırmanırlar.

Allah Resulü, her zaman olduğu gibi bu seferinde de her türlü tedbiri almıştır. Yol arkadaşı olarak Hazreti Ebubekir'i seçmiş, ücretini ödeyerek onun devesini almış, yol için gerekli yiyecek ve su hazırlanmış, kılavuz tutulmuş, arkalarından izlerini kapatması için bir davar sürüsü ayarlanmış ve Mekke'den günlük haber getiren bir haberci kullanılmıştır. Bütün bu tedbirlerden sonra Sevr Dağı'nın zirvesindeki birkaç kayanın üzerini kapattığı, üç tarafı insan girebilecek kadar açık olmasına rağmen mağarayı andıran büyükçe bir kayanın altına gizlenmişlerdir.

Hazreti Peygamberi öldürme kararını alan müşrikler ise bütün çevreyi arar, hatta Sevr Dağı'ndaki bu mağaranın önünü geldilerse de Allah'ın mucizeleri sayesinde emellerine ulaşamazlar. Kutlu misafirler içerideyken örümcekler mağaranın ağzına ağ germiş, güvercinler ise yuva yapmıştır.

Mucizelerin meydana geldiği Sevr mağarasında yaşananlar, tarihin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilmektedir. 

 

Bakmadan Geçme