Kurtulmuş: 'Hedefimiz Afrika'da her ülkede büyükelçiliğimizin olması'

Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Kongo Cumhuriyeti Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Kamu Varlıkları Bakanı Gilbert Ondongo ve beraberindeki heyeti kabul etti.

  • 732

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin Afrika'daki büyükelçiliklerinin sayısının 39'a yükseldiğini belirterek, "Afrika'daki her ülkede Türkiye'nin büyükelçiliğinin olması hedefi içerisinde hareket ediyoruz. Özellikle 2015'ten itibaren Türkiye, Afrika ile bu anlamda ortak seviyesinde ilişkilerini yükseltmiştir. Afrika'nın her yeriyle bölgesel ve ülkelerle ikili ilişkilerimizi sürekli artırıyoruz." dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Kongo Cumhuriyeti Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Kamu Varlıkları Bakanı Gilbert Ondongo ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Kabulde yaptığı konuşmada Kurtulmuş, Kongo Cumhuriyeti ile ekonomik ilişkileri geliştirmek üzere Bakan Ondongo ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyleyerek, daha önce de Türkiye-Kongo Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nı Ankara'da yaptıklarını aktardı.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, ikili görüşmelerin, ekonomik ve siyasi ilişkilerin ötesinde Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerini sürekli geliştirdiğine dikkati çekti. 

Türkiye'nin Afrika'daki büyükelçiliklerinin sayısının 39'a yükseldiğini dile getiren Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:

"Afrika'daki her ülkede Türkiye'nin büyükelçiliğinin olması hedefi içerisinde hareket ediyoruz. Bu önemli bir gelişmedir. Özellikle 2015'ten itibaren Türkiye, Afrika ile bu anlamda ortak seviyesinde ilişkilerini yükseltmiştir. Afrika'nın her yeriyle bölgesel ve ülkelerle ikili ilişkilerimizi sürekli artırıyoruz. İnşallah Afrika halklarıyla olan ilişkilerimizi de geliştiriyoruz.

Bu anlamda Türkiye'nin Afrika'ya bakışı daha değişiktir. Başka ülkelerden daha farklıdır. Biz Afrika ile ilişkilerimizi karşılıklı dostluk ve eşitlik ilkesi prensibi çerçevesinde yürütüyoruz. Bizim için Afrika'daki bütün milletler eşit, özgür ve onurlu milletlerdir. Hiçbir şekilde Türkiye, tarihsel perspektifi içerisinde, Osmanlı'dan kalan devlet geleneği içinde Afrika'yı sömürülecek, insanları köleleştirilecek bir kıta olarak görmüyoruz. Afrika'yı ortaklık yapılacak, el ele tutulacak, oradaki insanların hayat seviyesinin geliştirilmesinin sağlanacağı bir yer olarak görüyoruz. Bu anlamda Afrikalı bütün halkları da kendi ortaklarımız, dostlarımız olarak görüyor ve ilişkilerimizi bu çerçevede geliştiriyoruz." 

Kongo Cumhuriyeti Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Kamu Varlıkları Bakanı Ondongo ise Türkiye'deki görüşmelerinin yararlı olacağına inandığını söyledi.

Bakmadan Geçme