Konutta alıcı da satıcı da faizlerin düşmesini bekliyor

TCMB'nin faiz indiriminden sonra gayrimenkul sektöründe gözler bankalara çevrilirken, konutta alıcı da satıcı da bu indirimin kredi faiz oranlarına yansımasını istiyor

  • 839

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) iki ayda faiz koridorunun üst bandında toplamda 75 baz puan indirim yapması konut alacaklarda da satacaklarda da kredi oranlarının düşmesi yönünde beklenti oluşturdu. Konut sektörünün üreticileri de tüketicileri de bankaların bir an önce faiz indirimine gitmesini bekliyor.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, gayrimenkul sektörünün konut kredisi faiz oranlarına çok hassas olduğunu belirterek, faizlerin düşmesinin kısa vadede tereddütlü olan taleplerin gerçekleşmesini sağlayacağını söyledi.

Durbakayım, konut kredisi kullananların özellikle dikkat ettiği konunun faiz oranlarındaki istikrar olduğunu kaydederek, faizlerdeki dalgalanmanın satın alma talebinin sürekli askıda kalmasına neden olduğunu bildirdi.

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu da "İsteğimiz ve beklentimiz faiz oranlarının yüzde 1'in altına inmesidir. Ancak bunun için TCMB, yarım puan daha faiz indirimi yapmalı" diye konuştu.

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, faiz üst koridorunun 50 baz puan indirilmesinin tatmin edici olmadığını belirterek, "Ancak yeni başkan 'Merak etmeyin ben istikrar sağlayacağım' dedi. Bugün yarım puan indiğine göre önümüzdeki günlerde bu düşüş devam edecektir. Bu düşüşle daha istikrarlı günler bizi bekliyor" dedi.

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, oranların kısa vadede yüzde 1'lere yaklaşmasını, orta vadede ise yüzde 1'lerin altına inmesini beklediklerini söyledi.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyon Başkanı Hatice Kolçak, TCMB'nin faiz indiriminin tüketicide heyecana neden olduğunu belirterek, ancak ev alacakları acele etmemeleri yönünde uyardı.

Bakmadan Geçme