Komisyonda 'dövizle askerlik bedeli' tartışması

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 'torba tasarı'da yer alan dövizle askerlik bedelini 6 bin Avrodan bin avroya düşüren madde üzerinde tartışma çıktı. Bedelin düşürülmesini eleştiren muhalefet, kapsamı genişleten önergeye karşı çıktı.

  • 738

TBMM

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının, yurt dışında yaşayan vatandaşların dövizle askerlik bedelini 6 bin avrodan bin avroya düşüren 1. maddesi üzerindeki müzakereler sürüyor.

Komisyon, dün geneli üzerindeki görüşmeleri yaptığı tasarıyı, bugün maddeleri üzerinden görüşmeye devam etti.

Tasarının, 'yurt dışında yaşayan vatandaşların dövizle askerlik bedelini 6 bin avrodan bin avroya düşüren' maddesi uzun süre müzakere edildi.

Muhalefet, dövizle askerlik bedelinin 6 bin avrodan bin avroya indirilmesini ve kapsamının genişletilmesini eleştirdi.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, 'Bu yanlıştır; terörle mücadele edenleri, askerliğini onurla yapanları rencide eder, devlete, topluma olan güven duygusunu ciddi anlamda sarsar, bunları görmezden gelemeyiz' dedi.

Milli Savunma Bakanlığı Kanunlar ve Kararlar Dairesi Başkanı Hakim Albay Murat Yaman, bu madde ve kapsamı genişleten önerge hakkında bilgi verdi.

Tasarının, dövizle askerlik kapsamı içinde yer alan tüm gurbetçileri kapsamadığı söylenince bu önergenin gündeme geldiğini belirten Yaman, şöyle konuştu:

'Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın Türk vatandaşlığından vazgeçmesine neden olan 6 bin avroluk dövizle askerlik hizmet bedelini bin avroya düşürüyoruz, 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar başvurmaları şartıyla. Daha önce 10 bin avro olan, sonra 6 bin avroya düşen bedeli 4 taksitte ödeyebiliyorlardı. Bundan vazgeçiyoruz, bin avroyu defaten ödemeleri halinde, oturma ve çalışma iznine sahip olmak şartıyla yurt dışında işçi veya işveren sıfatıyla, 3 yıl süreyle fiilen bulunan Türk vatandaşları, şartlarını taşıdıklarına dair belgelerle birlikte konsolosluklara başvurmaları ve bin avroyu ödemeleri halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının 6 bin avroluk bedeli çok bulduklarını kendilerine iletmeleri nedeniyle, dövizle askerlik hizmeti bedelini bin avroya düşürdüklerini vurgulayarak, 'Eskiden 6 bin avro belki de çok önemli değildi. Fakat yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın bazılarının, bulundukları ülkelerdeki ekonomik kriz nedeniyle işsiz kalmaları nedeniyle 6 bin avro çok gelmeye başladı dedi.

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Hukuk Müşaviri Fatih Nişancı, '6 bin avronun, dövizle askerlik hizmet bedeli olarak yüksek gelmesi nedeniyle, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarımızın bu bedeli ödememek için çifte vatandaşlıktan çıkıp o ülkenin vatandaşlığına geçmesi söz konusuydu. Bu yüzden bu düzenleme getirildi' dedi.

Nişancı, tasarının mevcut halinde bu düzenlemeden yurt dışında yaşayan Türklerden 125 bin kişi yararlanabiliyorken, önergeyle yapılan değişiklikle, dövizli askerlikten 557 bin kişinin yararlanabileceğini belirtti.

Tasarının görüşmeleri 1. madde üzerinde sürüyor.
www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme